NOS NieuwsAangepast

Driehonderd klachten over advocaten gegrond

Vorig jaar zijn bij de tuchtrechter ruim dertienhonderd klachten ingediend over advocaten die financiële afspraken niet nakwamen of onder de maat presteerden. Driehonderd klachten werden gegrond verklaard.

Dat staat in het eerste jaarverslag van de Raden van Discipline en het Hof van Discipline. Zestien advocaten werden na klachten over hun functioneren zelfs uit hun ambt gezet.

Schorsing

De tuchtrechters gaven 32 advocaten een onvoorwaardelijke schorsing. Nog eens 22 strafpleiters kwamen er vanaf met een voorwaardelijke schorsing. Ruim honderd advocaten kregen een waarschuwing, 67 alleen een berisping.

Uit het jaarverslag blijkt dat de meeste straffen zijn opgelegd aan advocaten die onder de maat presteerden of zich niet aan gedragsregels hielden.

De zwaarste straf was voor een advocaat die zijn praktijk had beëindigd, maar verzuimde de dossiers over te dragen aan een andere advocaat. In een ander geval liet een advocaat termijnen in een echtscheidingszaak verlopen, terwijl hij zijn cliënt in de waan liet dat de scheiding rond was.

Transparantie

Het jaarverslag is een eerste stap naar meer transparantie bij de tuchtrechterlijke colleges. De Nederlandse Orde van Advocaten was door Arthur Docters van Leeuwen geadviseerd om opener met klachten om te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl