NOS NieuwsAangepast

Armeniërs herdenken massamoord 1915

Armenië heeft de massamoord van 1915 herdacht. In dat jaar werd de Armeense bevolking uit Oost-Turkije gedeporteerd en kwamen honderdduizenden mensen om het leven. Sommige historici zeggen zelfs dat er 1,5 miljoen mensen zijn omgekomen.

De Armeense president legde, in het bijzijn van honderdduizenden landgenoten, bloemen bij het monument voor de slachtoffers in de hoofdstad Jerevan en bedankte de vele landen die inmiddels de massamoord als genocide erkennen.

De Turken wijzen de benaming van genocide fel af. De twee landen leken het in oktober eens over toenadering, maar de onderhandelingen zijn inmiddels weer opgeschort.

Obama

Vanaf zijn vakantieverblijf in North Carolina gaf de Amerikaanse president Obama een verklaring af over de Armeense massamoord. Naar de verklaring van Obama was met spanning uitgekeken, want de vraag was of het woord genocide zou gebruiken. Hij deed het niet, ondanks dat hij dat in zijn verkiezingscampagne uit 2008 wel had beloofd.

Vorige maand betitelde een commissie van het Amerikaanse huis van Afgevaardigden in een wetsvoorstel de massamoord wel als genocide. Dat leidde tot een woedende reactie van Turkije. Het Huis heeft nog niet over het wetsvoorstel gestemd.

Ook in Nederland werd de massamoord herdacht. In Assen, Almelo en Amsterdam waren herdenkingen en kerkdiensten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl