NOS NieuwsAangepast

Balkenende: niet op de pof leven

CDA-leider Balkenende waarschuwt voor partijen die Nederland te veel op de pof willen laten leven en niet genoeg bezuinigen. Hij zei op het CDA-congres dat een overheid die te veel geld uitgeeft, zijn economie en zijn toekomst om zeep helpt.

De partijleider vindt dat Nederland er ook over tien jaar nog goed voor moet staan en dat er daarom flink bezuinigd moet worden. Hij herhaalde dat hij de hypotheekrenteaftrek niet wil aanpakken.

De CDA-leider wil de komende vier jaar opnieuw "de handen uit de mouwen steken". "U kunt op ons rekenen, ook in moeilijke tijden", sloot hij zijn speech af.

Lijsttrekker

Balkenende werd vandaag door het congres formeel tot lijsttrekker benoemd. Het is de vierde keer dat hij de CDA-lijst aanvoert. Er waren geen tegenkandidaten.

Kort na de val van het kabinet was er binnen de partij twijfel of Balkenende de juiste persoon was om lijsttrekker te worden, maar de kritiek verstomde. Hij is al sinds 2002 partijleider van het CDA.

Kritiek

Voor de speech van Balkenende haalde oud-premier Piet de Jong hard uit naar oud-minister Bos (PvdA), die in zijn ogen het kabinet heeft opgeblazen. De Jong zei over Bos dat "de eerste stuurman het schip van staat heeft laten stranden" en dat hij "zelden zo iets gemeens en achterbaks heeft gezien". Het congres gaf hem voor die woorden een staande ovatie.

De Jong noemde het oliedom om belangrijke bondgenoten in de strijd tegen het terrorisme, zoals de Verenigde Staten, te negeren. Hij zei verder dat Bos' opvolger Cohen niet wist "op welke vuilnisbelt hij stapte" toen hij het partijleiderschap overnam.

AOW-leeftijd

Op het partijcongres in Den Haag hebben de leden ook voor een voorstel gestemd om de AOW-leeftijd al in 2020 op 67 te krijgen. In het concept-verkiezingsprogramma stond dat de AOW-leeftijd in stappen naar 67 gaat en dat dat in 2025 voltooid moest zijn, maar dat ging de leden niet ver genoeg.

In 2015 moet de leeftijd al 66 zijn. Het CDA-bestuur liet op het congres weten zich in de verandering te kunnen vinden en het voorstel werd zonder stemming aangenomen.

De CDA-leden hebben het concept-programma verder grotendeels goedgekeurd.

Publieke omroep

De leden verwierpen in het eerste uur van het partijcongres een voorstel van de jongerenbeweging CDJA om voortaan nog maar twee publieke netten te onderhouden. Volgens het CDJA is er teveel entertainment op de publieke zenders, dat bovendien te duur is.

De publieke omroep zou daarom aan twee netten genoeg hebben. Een meerderheid van de leden stemde tegen het voorstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl