NOS NieuwsAangepast

Archief Utrecht in WOII op internet

Het Utrechts Archief heeft alle films, foto's en kranten uit de Tweede Wereldoorlog op internet gezet. Via de website van het archief kunnen allerlei bronnen over de oorlogsjaren worden bekeken.

Er staan zo'n vijfduizend foto's op, waaronder een aantal kleurendia's, en bijvoorbeeld ook de dagboeknotities van oud-burgemeester Ter Pelkwijk. Hij werd in de oorlog door de Duitsers uit zijn ambt gezet. Daarnaast is op de site de film 'Van bezetting naar vrijheid' te zien, samengesteld uit diverse beelden uit het archief.

Verder staan verder diverse stadplattegronden met bunkers en de destijds voorgeschreven straatnamen op de site (alle Oranje-namen waren uit het straatsbeeld geschrapt door de bezetter). Ook staan de jaargangen 1940-1944 van het Utrechts Nieuwsblad en een kroniek van het verloop van de oorlog van dag tot dag op de site.

Hoofdkantoor NSB

In Utrecht leken de gevolgen van de bezetting aanvankelijk mee te vallen, maar gaandeweg kregen steeds meer Utrechters te maken met de keerzijde van het leven in oorlogstijd. Razzia's, verplichte arbeid in Duitsland, vervolging van Joden, bombardementen, arrestaties, terechtstellingen, honger en kou waren gebeurtenissen waar de Utrechters mee te maken kregen. Ook was het hoofdkantoor van de NSB gevestigd aan de Utrechtse Maliebaan.

Met het online-zetten van oorlogsbronnen maakt het Archief een begin met het volledig toegankelijk maken van archiefmateriaal. In september wil het een archiefbank op internet beginnen, waarin al het historisch bronnenmateriaal uit de provincie te bekijken is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl