NOS NieuwsAangepast

Bisschop van Brugge bekent misbruik

De bisschop van het Belgische Brugge heeft zijn ontslag aangeboden omdat hij voor en tijdens zijn periode als bisschop een jongen heeft misbruikt. Dat maakte aartsbisschop Léonard vandaag op een persconferentie bekend.

Het is voor het eerst dat een bisschop ontslag neemt omdat hij zelf een kind seksueel heeft misbruikt. In Ierland en de VS stapten wel al kerkleiders op omdat ze verdachten de hand boven het hoofd hadden gehouden. In Duitsland bood deze week bisschop Mixa zijn ontslag aan aan de paus, omdat hij kinderen had geslagen.

Details over het misbruik werden niet gegeven. Het is niet duidelijk hoe oud het slachtoffer is, hoe lang het misbruik precies duurde of hoe de bisschop de jongen precies kende. Er werd alleen gezegd dat de bisschop hem in "een bevriende omgeving" was tegengekomen.

Getekend

Tijdens de persconferentie werd een brief van de 74-jarige monseigneur Vangheluwe voorgelezen. Daarin gaf hij het misbruik toe. "Tijdens de voorbije decennia heb ik dit herhaaldelijk bekend tegenover hem en zijn familie en om vergeving gevraagd. Maar zowel bij hem als bij mij komt er geen genezing. Door de mediastorm van de laatste weken is het trauma weer sterker geworden. Het is niet langer houdbaar."

"Het slachtoffer blijft erdoor getekend", gaf Vangheluwe toe. "Ik heb ontzettend veel spijt van wat ik gedaan heb en bied mijn diepe excuses aan aan het slachtoffer en zijn familie en ook aan de hele kerkgemeenschap en aan de maatschappij."

Ervaren

Roger Vangheluwe is al meer dan 25 jaar bisschop in Brugge. Hij geldt als één van de meest ervaren gezagsdragers. Hij was de bisschop met de langste staat van dienst in België en zou eind volgend jaar met emeritaat gaan.

Aartbisschop Léonard zei dan ook "geschokt" te zijn door het nieuws. "We worden vandaag geconfronteerd met een bijzonder ernstige situatie. Onze gedachten gaan allereerst uit naar het slachtoffer en zijn familie, waarvan vele leden pas nu het schokkende nieuws vernemen. Voor het slachtoffer is het een lange lijdensweg, die allicht nog niet ten einde is."

Doofpot

Volgens de aartsbisschop is er "in deze problematiek geen middenweg". "Het ontslag van de bisschop van Brugge, net als de organisatie van deze persconferentie, beantwoorden aan de wil tot transparantie die de Katholieke Kerk van België heel strikt wil toepassen in deze materie. Hiermee wil de Kerk resoluut een bladzijde omdraaien uit een niet eens zo ver verleden, waar stilte of doofpot verkozen werden."

Léonard zei zich er verder van bewust te zijn dat de bekentenis van Vangheluwe de hele Katholieke Kerk zal raken. "Niettemin durven we te hopen dat de wijsheid de bovenhand zal halen en dat de bisschoppen en vooral de priesters in dit land niet ten onrechte in hun geheel in diskrediet zullen worden gebracht."

Op de persconferentie werd benadrukt dat de zaak pas recentelijk aan het licht is gekomen en dat er gelijk actie is ondernomen toen het misbruik bekend werd. "Ik bevestig hier klaar en duidelijk dat geen enkel lid van de Bisschoppenconferentie op de hoogte was van de situatie", verzekerde bisschop Harpigny, het hoofd van de commissie die seksueel misbruik binnen de kerk onderzoekt.

"Ik heb alleen vernomen dat in het begin van de maand kardinaal Danneels - op dat moment al aartsbisschop emeritus - de familie heeft ontmoet en dat op vraag van de familie van het slachtoffer en in aanwezigheid van monseigneur Vangheluwe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl