NOS NieuwsAangepast

Obama: Wall Street moet veranderen

Door Sander Warmerdam, Bureau Washington

Op een steenworp afstand van het financiële hart van de wereld heeft president Obama uitgelegd wat hij wil: het financiële systeem zo veranderen dat er nooit meer een verwoestende financiële crisis zoals in 2008 kan uitbreken.

In een zaal met prominente zakenlieden en bankiers maakte Obama duidelijk dat hij een voorstander is van de vrije markt. "Maar een vrije markt was nooit een vrijbrief om alles te pakken wat je pakken kunt, hoe dan ook. Dat gebeurde veel te vaak in de jaren voor de crisis", zei Obama bij Cooper Union College.

President Obama kwam met vier belangrijke punten uit zijn wetsvoorstel voor hervorming van de financiële sector. Ten eerste wil hij het systeem zo aanpassen dat grote financiële firma's die over de kop gaan niet meer zorgen voor een gigantische schokgolf in de rest van de samenleving, met als gevolg dat de belastingbetalers ervoor moeten opdraaien. Obama pleit voor een beperking aan de grootte van banken en de risico's die ze mogen nemen.

Duidelijker

Daarnaast vindt de president het noodzakelijk dat er meer transparantie komt op Wall Street. Hij vindt dat er een einde moet komen aan ondoorzichtige complexe financiële praktijken. Te veel grote transacties vinden nu plaats "in de schaduw van de economie", aldus Obama. De rechtszaak van de toezichthouder SEC tegen de investeringsbank Goldman Sachs is hier ook een voorbeeld van (de zogeheten derivatives of afgeleide transacties).

Ten derde wil Obama de consument beter beschermen. Aan de ene kant heeft de consument, zei Obama, zelf de verantwoordelijkheid om binnen zijn of haar budget te blijven en geen dingen te kopen die hij of zij niet kan betalen. Maar aan de andere kant zijn veel mensen er ook ingeluisd door bedrijven, banken of creditcardmaatschappijen. Obama wil een toezichthouder opzetten die de spelregels bepaalt en consumenten meer macht en rechten geeft.

Ten slotte wil Obama dat aandeelhouders meer te vertellen krijgen over de betaling van topmensen. Een hoog salaris of een vette bonus is prima, zegt de president, zolang de aandeelhouders ermee instemmen.

Onterechte bonussen

Obama: "Amerikanen zijn niet jaloers op succesvolle mensen zolang dat maar terecht is. Maar toen we in het verleden hoorden over enorme bonussen voor leidinggevenden bij firma's die afhankelijk waren van belastinggeld, was dat een belediging voor onze waarden."

Een pakket met maatregelen rond de hervorming van de financiële sector is vorig jaar al goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Nu is de Senaat aan zet. Door de stemverhouding in de Senaat moeten Obama en de Democraten in ieder geval één Republikeinse Senator overhalen om de wet erdoor te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl