NOS NieuwsAangepast

VS lanceert onbemand ruimtevliegtuig

Terwijl de spaceshuttle aan de vooravond van zijn pensioen staat, gaat - als alles goed gaat - vannacht een klein onbemand toestel de ruimte in vanuit Florida. Heel veel is er niet bekend over de X-37B, want het gaat om een geheim militair project.

Het ruimtevliegtuigje is met een lengte van nog geen negen meter en een spanwijdte van 4,5 meter vele malen kleiner dan zijn grote broer. Het is ook veel lichter, dus kan het toestel bovenop een Atlas 5-raket worden gelanceerd. De landing zal lijken op die van de oude shuttle - behalve dat de X-37B niet Kennedy Space Center als thuisbasis zal hebben, maar de militaire basis Vandenberg AFB.

Kosten geheim Eenmaal in de ruimte zal de militaire robotshuttle maximaal negen maanden in een baan om de aarde blijven en 'geclassificeerde experimenten' uitvoeren. Details daarover geeft de Amerikaanse luchtmacht niet.

Over de vlucht die vannacht van start moet gaan, laat de luchtmacht zich in algemene termen uit: het testen van navigatie- en besturingssystemen en het testen van de thermische bescherming tegen de hitte, bij de terugkeer in de dampkring.

Zeker is dat het hele project honderden miljoenen dollars heeft gekost. Er is zo'n tien jaar aan gewerkt. Maar wat er precies is uitgegeven, is vooralsnog geheim. De luchtmacht heeft wel laten weten dat er mogelijk meer minishuttles worden besteld als de testvlucht slaagt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl