NOS NieuwsAangepast

Ziggo en Tele2 winnaars telecomveiling

De grote spelers KPN, Vodafone en T-Mobile krijgen meer concurrentie op het gebied van snel mobiel internet. Er is een nieuwkomer op de markt: Ziggo, een samenwerkingsverband tussen de twee kabelbedrijven Ziggo en UPC.

Het bedrijf kocht op een veiling frequentieruimte, waarmee het mogelijk wordt om zeer snel internet op mobiele telefoons aan te bieden. Tele2 heeft zijn positie versterkt.

Het bedrijf bood al mobiel internet aan, maar kan dat nu eventueel via een eigen netwerk doen.

100mb

Met de opvolger van UMTS moet in de toekomst snelheden van boven de 100mb per seconde gehaald kunnen worden, zegt directeur consumentenmarkt Vogelpoel van Tele2. "Alles wat je nu met de computer kan moet in de toekomst met de mobiel kunnen, zoals streamen van HD video".

Bellen zal dan ook niet meer gaan zoals nu, maar via voice over IP, zoals nu al gebeurt via systemen als Skype. Toch duurt dit nog wel een paar jaar.

Om alles te bereiken wat de providers zeggen moeten er nog nieuwe netwerken worden gebouwd, er moet een nieuwe technologie worden ontwikkeld en fabrikanten van mobieltjes moeten ook meegaan in de ontwikkelingen.

Concurrenten

De verdeling van de licenties voor 2,6ghz, zoals deze week is gebeurd, is alleen een eerste stap. Op de veiling sleepten verder Vodafone, KPN en T-Mobile frequentieruimte in de wacht. Hoeveel de bedrijven hebben betaald, is niet bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl