NOS NieuwsAangepast

Portret Mark Rutte (VVD)

Goed gehumeurd, de ideale schoonzoon, een progressieve liberaal. Maar, zei Mark Rutte (1967) toen hij in 2006 partijleider en lijsttrekker werd: "Het is niet zo dat ik alleen maar aardig gevonden wil worden. Maar ik heb niet de behoefte de confrontatie te zoeken als dat niet nodig is. Waarom zou je dat doen als je ook je zin kunt krijgen zonder de onderlinge verhoudingen te beschadigen?"

Hij wint die strijd van Rita Verdonk, die zich ook kandidaat gesteld heeft om VVD-leider te worden. Het is opmerkelijk dat hij niet gesteund wordt door VVD-prominenten als Frits Bolkestein en Hans Wiegel. Gaandeweg zijn partijleiderschap zwelt de kritiek op zijn persoon aan. Hij zou het rechtse VVD-geluid niet genoeg laten horen. Toenmalig fractiegenoot Arend Jan Boekestijn laat zich ontvallen dat Rutte "echt géén idee" heeft.

Hardwerkende Nederlander

Rutte ontdoet zich van zijn criticasters. Verdonk begint voor zichzelf en Boekestijn moet zijn biezen pakken. Langzaamaan stijgt zijn populariteit, vooral door trouw te blijven aan de traditionele VVD-thema's als het verminderen van de staatsschuld, lastenverlichting voor "de hardwerkende Nederlander", het eigen woningbezit en steun aan de automobilist. In de peilingen stijgt de VVD naar de positie van tweede partij.

Pianist

Mark Rutte, die vroeger pianist wilde worden, studeerde geschiedenis in Leiden. Hij begon bij de VVD als voorzitter van de jongerenafdeling van de partij, de JOVD. Na een carrière bij Unilever werd hij staatssecretaris van Sociale Zaken in het kabinet Balkenende II. In het kabinet Balkenende III was hij staatssecretaris van Onderwijs. In 2009 riepen zijn collega-parlementariërs in de Tweede Kamer hem uit tot Politicus van het jaar.

Paspoort: • Woonplaats: Den Haag • Ongehuwd • Geen kinderen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl