NOS NieuwsAangepast

Rechter: plaatsen Holocaust-cartoon niet strafbaar

De rechtbank in Utrecht heeft de Arabische Europese Liga Nederland (AEL) vrijgesproken van belediging van Joden. De AEL plaatste in 2006 een anti-joodse tekening op internet. In de cartoon werd de suggestie gewekt dat Joden de Holocaust hebben verzonnen.

De rechtbank vindt de cartoon op zichzelf beschouwd beledigend. De cartoon getuigt van wansmaak en is bijzonder kwetsend over Joden. Dat kan volgens de rechtbank strafbaar zijn, maar niet in de context waarin de cartoon werd geplaatst.

De AEL plaatste de cartoon na de ophef die was ontstaan over de publicatie van de Deense cartoons waarin de islamitische profeet Mohammed werd beledigd. In de media en in het publieke debat werd toen regelmatig gezegd dat moslims niet begrijpen hoe vrijheid van meningsuiting werkt bij cartoons over onderwerpen die voor hen gevoelig zijn.

Afstand genomen

Om aan te tonen dat cartoons over onderwerpen die in de westerse niet-religieuze samenleving gevoelig liggen ook niet worden geaccepteerd, plaatste de AEL de bewuste cartoon op de website. In een begeleidende tekst waarin werd de reden voorplaatsing uitgelegd.

De AEL nam meteen afstand van de inhoud van de cartoon door aan te geven dat de Holocaust een historisch gegeven is. Gezien in deze context vond de rechtbank het plaatsen van de cartoon niet strafbaar.

Ook de tekenaar van de cartoon is vrijgesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl