NOS NieuwsAangepast

Duitse bisschop weg wegens kindermishandeling

De belangrijke Duitse bisschop Walter Mixa heeft zijn ontslag aangeboden aan paus Benedictus. Mixa meent dat zijn positie onhoudbaar is, nu bekend is dat hij in de jaren zeventig en tachtig kinderen heeft geslagen.

Mensen die door Mixa waren geslagen toen zij waren ondergebracht in katholieke weeshuizen, kwamen met hun verhaal naar buiten naar aanleiding van het seksschandaal binnen de Katholieke Kerk.

Mixa wordt niet van seksueel misbruik beschuldigd, maar omdat hij in eerste instantie ontkende kinderen te hebben mishandeld, leek zijn zaak wel onderdeel te zijn van de cultuur van stilzwijgen binnen de kerk.

Nieuwe start

In zijn brief aan Benedictus schrijft Mixa dat hij dat zijn aftreden "een nieuwe start" kan zijn voor zijn bisdom Augsburg. "Ik vraag vergeving aan allen die ik onheus bejegend heb en aan hen die ik pijn heb gedaan."

De paus heeft nog niet gereageerd op het verzoek van Mixa.

Ierse bisschop

Paus Benedictus heeft vandaag wel het ontslag aanvaard van de Ierse bisschop James Moriarty. Hij is de derde Ierse bisschop die vertrekt sinds het rapport is uitgebracht over seksueel misbruik door priesters en andere geestelijken in instellingen van de Rooms-Katholieke Kerk in het aartsbisdom Dublin.

Moriarty is sinds 2002 bisschop van Kildare en Leighlin. Daarvoor was hij elf jaar hulpbisschop van Dublin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl