NOS NieuwsAangepast

Krimp dreigt ook voor groeisteden

Niet alleen grenssteden als Emmen, Almelo en Heerlen moeten zich zorgen maken over bevolkingskrimp. Ook groeisteden als Almere en Spijkenisse krijgen te maken met krimp als de Nederlandse bevolkingsgroei straks stagneert.

Dat staat in de nieuwe 'Atlas voor gemeenten' die vandaag verschijnt. Daarin worden de vijftig grootste gemeenten met elkaar vergeleken.

Volgens voorspellingen van het CBS zal de bevolkingsgroei na 2040 stagneren of zelfs dalen.

Concurrentie

Eerdere prognoses gingen er juist vanuit dat de voormalige groeigemeenten blijven groeien. Maar volgens de onderzoekers van de Atlas groeiden deze steden alleen bij de gratie van een krappe woningmarkt.

Als de bevolking daalt, wordt het aanbod op de woningmarkt ruimer. Daardoor zullen steden die nu voor veel mensen 'onbetaalbaar' zijn, zoals Utrecht en Amsterdam, weer bereikbaar worden.

"Mensen kunnen weer kiezen waar ze willen wonen", zegt onderzoeker Gerard Marlet. "Er ontstaat concurrentie tussen gemeenten. Bij die keuze geeft de aantrekkelijkheid van een gemeente de doorslag."

De aantrekkelijkheid wordt bepaald door bereikbaarheid, de kwaliteit van de woonomgeving en de aanwezigheid van hoger onderwijs en culturele voorzieningen. Almere en Spijkenisse zijn slecht bereikbaar. "Beide steden kampen met een enorm fileprobleem", zegt Marlet.

Universiteitssteden

Uit het onderzoek blijkt dat steden die jonge huishoudens aan zich weten te binden, het minste last krijgen van krimp. Daarbij gaat het om Amsterdam en Utrecht.

Ook universiteitssteden als Leiden, Delft, Groningen en Maastricht hoeven zich weinig zorgen te maken over bevolkingskrimp. Dat geldt ook voor de niet-universiteitssteden Zwolle en Arnhem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl