NOS NieuwsAangepast

'Boerkaverbod is contraproductief'

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch spreekt zich uit tegen een boerkaverbod in België. Daarover staat vandaag een stemming op de agenda in het parlement in Brussel. Een brede Kamercommissie stemde er al mee in.

Volgens Human Rights Watch zijn er bij een verbod alleen maar verliezers: zo'n wet schendt de rechten van vrouwen die uit eigen wil een boerka dragen en vrouwen die ertoe worden gedwongen, zijn er niet mee geholpen. Die laatste groep zal in de praktijk de straat helemaal niet meer op kunnen, waarschuwt HRW. "Dit soort verboden leiden tot een verlies-verlies-situatie", zegt Judith Sunderland van HWR.

Denis Ducarme, wiens partij MR verantwoordelijk is voor het wetsvoorstel, zegt: "We moeten onze waarden verdedigen als het gaat om onze vrijheid en de waardigheid van de vrouwen". Hij schat dat in België tussen de 300 en 400 vrouwen een boerka of nikab dragen.

België zou het eerste Europese land worden dat een boerkaverbod instelt. Frankrijk is ook van plan om het dragen van een boerka of nikab te verbieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl