NOS NieuwsAangepast

Belgische koning neemt ontslag kabinet in beraad

Koning Albert heeft de ontslagaanvraag van de Belgische regering in beraad genomen. Vanochtend stapten de Vlaamse liberalen uit de regering vanwege de kwestie Brussel Halle Vilvoorde.

Partijvoorzitter De Croo vindt dat het dossier BHV al te lang aansleept en een "hypotheek op moedig bestuur" legt.

Open VLD wilde voor 14.00 uur een definitieve beslissing over BHV. Toen die niet werd genomen, constateerde het partijbestuur dat er sprake was van een "ernstig probleem". Daaraan verbond het de conclusie dat de regering "niet meer voldoende slagkracht" heeft.

Pijnpunt

Het conflict draait om de toekomst van het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde, een groot pijnpunt in de Belgische politiek. NOS-correspondent Wessel de Jong: "Dit dossier heeft een hele hoge symboolwaarde. Dit raakt aan het wezen van België. Het is de kern van het Belgische samenlevingsmodel".

Het komt volgens De Jong neer op de vraag in welke taal je in welk gebied door de staat wordt aangesproken. "Helpt die agent jou in het Nederlands of in het Frans?"

Lees hier een uitleg van het BHV-dossier

De afgelopen maanden is op verzoek van koning Albert een splitsing van BHV onderzocht door bemiddelaar Jean-Luc Dehaene. Het was de bedoeling dat er rond Pasen een oplossing op tafel lag.

"Open Vld stelt vast dat de andere partijen deze afspraken niet nakomen", aldus De Croo. "Ik heb moeten vaststellen dat de politieke wil om tot een oplossing te komen op geen enkele wijze aanwezig was."

'Ronduit dramatisch'

Nu de Open VLD uit de regering is gestapt, beschikt Leterme II strikt genomen nog over een kleine meerderheid in het parlement: 76 van de 150 zetels.

Ex-premier Wilfried Martens noemde een val van het kabinet eerder "ronduit dramatisch". "Welk figuur zouden we slaan in Europa als we de Europese Unie moeten voorzitten zonder fatsoenlijke regering", vraagt Martens zich af. België zal later dit jaar het voorzitterschap van de EU overnemen van Spanje.

Koning Albert heeft het ontslag van Leterme in beraad genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl