'Kabinetsvoorstel bedreigt vrije toegang internet'

Verbinding met het internet.»
Verbinding met het internet. Foto: stuballscramble / Flickr / Creative Commons / by-nc

De vrije toegang tot het internet ligt onder vuur door een concept-wetsvoorstel van het kabinet. Dat zegt de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF).

Het voorstel van het kabinet zet volgens BoF 'de bijl aan het open internet', omdat het voor providers de mogelijkheid schept om onder bepaalde omstandigheden websites of online diensten te blokkeren. De voorwaarde die het kabinet stelt, is dat de aanbieders hun klanten hierover informeren.

Ook GroenLinks en D66 zijn naar verwachting niet enthousiast over het wetsvoorstel. In hun verkiezingsprogramma's is opgenomen dat internetproviders het internetverkeer van hun klanten niet mogen blokkeren.

Postkantoor

Ot van Dalen van Bits of Freedom: "Het is te vergelijken met een postkantoor. Dat maakt bij de verspreiding van de post ook geen onderscheid tussen bijvoorbeeld brieven met een wel of niet politiek correcte inhoud." Van Dalen zegt dat hij zich vasthoudt aan de regel dat de boodschapper geen boodschap moet hebben aan de boodschap.

Het voorstel van het kabinet wordt nu voorgelegd aan deskundigen. Nadat zij advies hebben uitgebracht, worden eventueel wijzigingen aangebracht. Daarna, als de nieuwe Tweede Kamer zijn gevormd, zal het aan de Kamerleden worden aangeboden.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "De hulp in Liberia is hard nodig" Audio Amerika gaat Liberia helpen met het bestrijden van ebola, en stuurt 3000 militairen naar Liberia....17 sep 2014, 3 keer afgespeeld
  • » Al 70 jaar een brug te ver Video Op 17 september 1944 begon de militaire operatie Market Garden. Het is de grootste luchtlanding uit...17 sep 2014, 1713 keer afgespeeld
  • » Autobrand bij station Vlaardingen-Oost Video Een auto is het station Vlaardingen-Oost binnengereden en in brand gevlogen. De politie vermoedt...17 sep 2014, 116 keer afgespeeld

Meer video en audio