'Kabinetsvoorstel bedreigt vrije toegang internet'

Verbinding met het internet.»
Verbinding met het internet. Foto: stuballscramble / Flickr / Creative Commons / by-nc

De vrije toegang tot het internet ligt onder vuur door een concept-wetsvoorstel van het kabinet. Dat zegt de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF).

Het voorstel van het kabinet zet volgens BoF 'de bijl aan het open internet', omdat het voor providers de mogelijkheid schept om onder bepaalde omstandigheden websites of online diensten te blokkeren. De voorwaarde die het kabinet stelt, is dat de aanbieders hun klanten hierover informeren.

Ook GroenLinks en D66 zijn naar verwachting niet enthousiast over het wetsvoorstel. In hun verkiezingsprogramma's is opgenomen dat internetproviders het internetverkeer van hun klanten niet mogen blokkeren.

Postkantoor

Ot van Dalen van Bits of Freedom: "Het is te vergelijken met een postkantoor. Dat maakt bij de verspreiding van de post ook geen onderscheid tussen bijvoorbeeld brieven met een wel of niet politiek correcte inhoud." Van Dalen zegt dat hij zich vasthoudt aan de regel dat de boodschapper geen boodschap moet hebben aan de boodschap.

Het voorstel van het kabinet wordt nu voorgelegd aan deskundigen. Nadat zij advies hebben uitgebracht, worden eventueel wijzigingen aangebracht. Daarna, als de nieuwe Tweede Kamer zijn gevormd, zal het aan de Kamerleden worden aangeboden.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 897 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen zich net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 79 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 287 keer afgespeeld

Meer video en audio