NOS NieuwsAangepast

'Gordon Brown is een wanhopige politicus'

In zijn eerste kranteninterview na de plotselinge stijging in de peilingen van de Liberal Democrats haalt partijleider Nick Clegg hard uit naar premier Gordon Brown.

"Gordon Brown is een wanhopige politicus", zegt Clegg vandaag in de Daily Telegraph. Verder noemde hij Brown ongeloofwaardig en moeilijk om een coalitie mee te vormen. Volgens Clegg heeft Brown "de afgelopen jaren systematisch en persoonlijk iedere vorm van hervorming geblokkeerd". De voorman van de LibDems is dan ook wel klaar met de manier waarop de premier nu plotseling het kiessysteem wil hervormen om daarmee LibDem te paaien.

'Volkomen geschift'

In het huidige districtenstelsel krijgen de conservatieven en Labour altijd de meeste zetels in het parlement, omdat alleen degene die in zijn of haar district de meeste stemmen haalt een zetel krijgt. De Liberaal-Democraten pleiten al langer voor hervorming van dit systeem, maar vonden tot nu toe weinig gehoor.

Clegg noemt het huidige systeem in de Daily Telegraph "volkomen geschift. Het is oneerlijk, ondemocratisch en duidelijk aan verandering toe."

Omdat de kans nu groot is dat er een zogenaamd 'hung parliament' zal komen, te vergelijken met een coalitie-regering in Nederland, is Brown ineens zeer geïnteresseerd in het vormen van een regering met de Liberaal-Democraten om zo de Tories op afstand te kunnen houden. Clegg is hier duidelijk niet van gediend.

Persoonlijk

De nogal persoonlijke aanval op de integriteit van Gordon Brown lijkt erop te wijzen dat in het geval van een coalitie tussen Labour en de Liberaal-Democraten Gordon Brown het veld zal moeten ruimen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl