NOS NieuwsAangepast

VNG wil comazuipers hard aanpakken

De Nederlandse gemeenten willen dat het gebruik van alcohol door jongeren onder de 16 strafbaar wordt. Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in een reactie op cijfers over het aantal comazuipers.

Overlast

De VNG wil dat er een blaastest komt voor jongeren onder de 16 die overlast veroorzaken op openbare plekken. Ook willen gemeenten dat de leeftijdsgrens voor het kopen van drank wordt verhoogd van 16 naar 18 jaar.

De VNG betreurt het dat er nog geen Kamermeerderheid voor de plannen is.

Ziekenhuis

Het aantal jongeren onder de 18 dat stomdronken in het ziekenhuis belandt, is vorig jaar met de helft toegenomen. Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP waren het er vorig jaar 500. Het waren evenveel jongens als meisjes.

Gemiddeld hadden de 'comazuipers' 10 tot 15 glazen alcohol op. De jongste was 11 jaar. In 2008 werden nog 337 dronken kinderen in ziekenhuizen behandeld.

Volgens STAP bewijzen de cijfers dat de campagnes om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen, niet werken. Het instituut vindt dat de overheid maatregelen moet nemen, bijvoorbeeld door alcohol veel duurder te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl