NOS NieuwsAangepast

Eyjafjallajökull blijft aswolken uitstoten

De vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland blijft aswolken uitstoten, al lijken die minder hoog te komen dan eerder het geval was. Dat heeft de meteorologische dienst van IJsland zojuist bekendgemaakt.

De afgelopen dagen bereikte de rookpluim hoogtes van elf kilometer. Daardoor kon de as zo ver boven Europa uitspreiden. Nu zou de aswolk niet hoger komen dan 5000 meter.

De vulkaan stoot nu vooral lava uit en geen as. Op basis daarvan wordt voorspeld dat de problemen voor de luchtvaart in Europa verder zullen afnemen.

De vulkaan stootte in het begin van de uitbarsting vooral as en waterdamp uit. Nu de vulkaan door de gletsjer heen is gebrand, begint de lava de vloeien.

Optimaal

Het hoofd van het Vulkanologische Instituut in Reykjavik, Rikke Pedersen, noemt de jongste ontwikkeling "optimaal" voor het oplossen van de problemen in de luchtvaart in Europa. Pedersen heeft tegen een Deense zender gezegd dat het onwaarschijnlijk is dat de omstandigheden op korte termijn drastisch zullen wijzigen.

Wel houdt ze er rekening mee dat de vulkaan een tweede gat in het ijs kan branden, waardoor de problemen opnieuw kunnen beginnen.

Katla

Ook vrezen IJslandse vulkanologen nog steeds voor een uitbarsting van de nabijgelegen Katla-vulkaan. Omdat dat in het verleden altijd gebeurde als de Eyjafjallajökull actief werd, noemen ze het de vraag 'wanneer' en niet 'of' de grotere vulkaan ook dit keer tot leven zal komen.

Gisteren meldde de IJslandse televisie abusievelijk dat een andere vulkaan ook tot uitbarsting was gekomen, maar later bleek dat iemand naar het verkeerde televisiescherm had zitten kijken.

Slechter

Meteorologen in Groot-Brittannië vrezen overigens nog wel een flinke verslechtering van de situatie boven Europa. Omdat zij rekening houden met een zwaardere aswolk dan de afgelopen dagen is het Londense vliegveld Heathrow, evenals de meeste andere vliegvelden in het Verenigd Koninkrijk, nog niet open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl