NOS NieuwsAangepast

Drie neven Anton Mussert vochten voor de SS

Niet één maar drie neven van Anton Mussert luisterden naar de oproep van de NSB-leider om met de Duitsers tegen het communisme te gaan vechten. Dat blijkt uit een artikel in Nationaal Archief Magazine, het kwartaalblad van het Nationaal Archief.

Bekend was al dat Simon Anton Terpstra, de zoon van Antons oudste zoon Leni, in 1941 met de SS naar het Oostfront ging. Hij sneuvelde nog hetzelfde jaar in de buurt van Rostov. Naar nu blijkt hebben nog twee neven van Mussert aan het Oostfront gevochten; Joan en Hans Mussert, zoons van Antons broer Jo. Jo Mussert diende als kolonel bij de Koninklijke Landmacht. Hij was ten tijde van de Duitse inval in 1940 commandant van Dordrecht. Met een reeks verkeerde beslissingen laadde hij de verdenking op zich een verrader te zijn. Bij een poging om hem te arresteren vielen er schoten, waarna hij aan zijn verwondingen overleed.

Arbeitseinsatz

Jo had weinig met de ideeën van Anton, maar zijn vrouw des te meer. Eerst stimuleerde zij Hans om in Duitsland bij de Arbeitseinsatz te gaan werken, in 1941 schakelde zij connecties in om Hans door de keuring voor de SS te krijgen.

Hans vocht daarna met de SS in Kroatië en aan het Oostfront, tot hij eind 1944 door het Sovjetleger gevangen werd genomen. Joan sloot zich in 1943 aan bij de SS, ook om aan gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij een dodelijke aanrijding te ontkomen. Joan vocht onder meer bij Leningrad.

In maart 1945 raakte hij gewond, waarna hij in een ziekenhuis in Duitsland de val van het Derde Rijk meemaakte. Joan bleef na de oorlog in Duitsland op vervolging te ontlopen. Maar na een illegaal bezoek aan zijn vrouw en kind in Nederland werd hij opgepakt en verdween hij alsnog voor anderhalf jaar achter de tralies. Hans verbleef tot 1951 in Russische krijgsgevangenkampen. Terug in Nederland kreeg hij gratie, daarna vestigde hij zich in Duitsland.

Ook de oudste zoon van Antons broer Maarten meldde zich voor de SS, maar hij werd afgekeurd. Als ambtenaar op het arbeidsbureau van Winschoten heeft hij daarna tientallen Nederlanders uit handen van de Arbeitseinsatz gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl