NOS NieuwsAangepast

Pot koopsubsidies voor starters leeg

Door NOS Net redacteur Bas de Vries

Zo'n 35.000 starters op de woningmarkt hebben de afgelopen jaren een zogenaamde koopsubsidie gekregen om hun eerste woning aan te kunnen schaffen. Maar die pot is nu leeg. De gevolgen voor de woningmarkt zijn stevig, zeggen makelaars.

Volgens Els Koopmanschap, een makelaar uit Naarden die gespecialiseerd is in de startersmarkt, zijn voor de nieuwkomers met een kleinere beurs in één klap veel minder woningen haalbaar.

Een appartement met vier kamers moet dan een tweekamer-appartement worden. Of een woning is helemaal niet meer financieel haalbaar. Koopmanschap vreest dat de startersmarkt wel eens in omvang zou kunnen halveren.

Teleurstelling

Vorige maand werd al bekend dat het huidige, demissionaire kabinet in elk geval geen extra geld beschikbaar zal stellen voor de koopsubsidie. De regeling zou sowieso per 2012 worden afgeschaft, was op Prinsjesdag al aangekondigd.

Maar vanwege de grote populariteit is het beschikbare geld veel eerder weg. Ongeveer 2500 mensen die deze maand nog een aanvraag indienden, moeten bijna allemaal worden teleurgesteld.

De woonsubsidie was vooral bedoeld voor zogenaamde starters op de woningmarkt. Een van de voorwaarden was dat je de afgelopen drie jaar geen woning in je bezit mocht hebben gehad. Een andere was dat de koopsom maximaal 167.300 euro mocht zijn.

Wie aan deze voorwaarden voldeed, kon een tegemoetkoming krijgen in de maandelijkse hypotheeklasten. Iedereen die daar nu recht op heeft, blijft dat overigens houden. In totaal gaat de regeling daarmee zo'n 250 tot 300 miljoen euro kosten.

Els Koopmanschap is een van de (ervarings)deskundigen op de woningmarkt - van huizenbezitters tot wetenschappers en makelaars - die hun kennis delen met NOS Net. Klik hier voor meer bijdragen van starters en andere kopers aan dit netwerk in opbouw. Centraal daarin staat de vraag wat een eventuele aanpak van de hypotheekrenteaftrek voor deze mensen in de praktijk zou betekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl