NOS NieuwsAangepast

Vrijwel alle agenten bedreigd of geïntimideerd

Van de Nederlandse politieagenten wordt 94 procent wel eens geconfronteerd met bedreiging of intimidatie. Dat zegt de Arbeidsinspectie na een onderzoek onder de helft van de 26 Nederlandse korpsen. De Arbeidsinspectie noemt de situatie zorgelijk omdat het aantal incidenten en de ernst daarvan toeneemt.

Volgens de onderzoekers doen korpsen te weinig om agressie en geweld tegen agenten te voorkomen of te beperken. De Inspectie adviseert om agenten beter te trainen in communicatieve vaardigheden. Die training moet dreigende situaties helpen voorkomen en er in ieder geval voor zorgen dat een incident niet uit de hand loopt. Ook zouden er op politiebureaus hogere en bredere balies gebouwd moeten worden om geweld tegen te gaan.

Rust

Bij de andere dertien korpsen onderzocht de inspectiedienst de werk- en rusttijden. Bij acht draaiden de agenten langere diensten dan wettelijk is toegestaan en krijgen ze onvoldoende rust tussen twee diensten. De kans bestaat dat agenten door te lange werktijden minder alert zijn. Maar de situatie is wel verbeterd. In 2006 was het mis met de werktijden bij 24 van de 26 korpsen.

De korpschefs hebben in een reactie toegezegd de problemen aan te zullen pakken. Zo komt er een betere registratie van arbeidstijden en geweldsincidenten, en komen er op politiebureaus gescheiden 'looplijnen' voor arrestanten en overige aanwezigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl