NOS NieuwsAangepast

Taalstrijd in België laait weer op

De splitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde zet de Franstaligen en de Vlamingen lijnrecht tegenover elkaar. Vandaag moet oud-premier Jean-Luc Dehaene met een compromis komen waar zowel de Walen als de Vlamingen zich in kunnen vinden. Ondertussen lopen de gemoederen hoog op. De Vlamingen zijn bang dat hun Vlaamse land verfranst. De Franstaligen in Vlaanderen voelen zich bedreigd in hun rechten. Zie hier voor een uitleg van de kwestie BHV.

Door Iris Pander, Bureau Brussel

Een ouder echtpaar wandelt gearmd door het centrum van het Vlaamse dorp Gooik. De zon schijnt en het is rustig op straat. Gooik is één van de vele slaperige Vlaamse dorpen in de groene heuvels rond Brussel. De bejaarde man ziet zijn omgeving in snel tempo verfransen.

"Vroeger was het hier allemaal Nederlandstalig, maar er komen steeds meer Franstaligen hier wonen. In de winkels wordt zelfs Frans gesproken." Hij maakt zich zorgen over de positie van de Nederlandstaligen: "de Vlamingen voelen zich niet meer thuis in hun eigen streek".

Brussel

Brussel groeit. Zoals bij alle grote steden trekken stedelingen naar de rand van de stad voor rust en ruimte. In het geval van Brussel leidt dit tot grote spanningen. Het overwegend Franstalige Brussel ligt namelijk middenin het Vlaamse land.

Een Vlaamse vrouw van middelbare leeftijd maakt zich kwaad. Ze ziet de immigratie van Franstaligen in haar Vlaamse dorp als kolonisatie. "De Walen kunnen overal Frans spreken. Maar ze trekken naar Vlaams grondgebied en zeggen: nu is het hier Frans. En de Vlamingen kunnen ophoepelen."

De Vlamingen willen dat het kiesdistrict BHV gesplitst wordt, zodat Franstaligen die in Vlaanderen wonen niet meer op Franstalige politici kunnen stemmen. De Franstaligen in Vlaanderen vinden dat deze plannen in strijd zijn met hun burgerrechten. "Ik vind dat je in dit land het recht hebt om te stemmen op wie je wilt", zegt een goedlachse Franstalige dame die in een Vlaams dorp woont. Een Franstalige man, die net boodschappen heeft gedaan in een Vlaamse winkel waar Frans gesproken wordt, verwoordt het nog krachtiger: "Als men bepaalt op wie je wel en niet kan stemmen, leven we niet meer in een democratie".

Verfransing

Toch zijn er nog dorpelingen die geen problemen hebben met de toenemende verfransing. In het Gooikse café De Vrede hebben de klanten geen moeite met hun nieuwe Franstalige buren. Aan de toog drinkt een forse man een Belgisch biertje. Zijn hoed heeft hij zelfs binnen op. Hij vindt het geen punt dat er in de dorpen meer Frans gesproken wordt. "Als je tweetalig bent, is er niets aan de hand."

Een andere Vlaming draait een sjekkie en vult aan: "Mij stoort het niet. Als iemand mij de weg vraagt in het Frans, zal ik altijd in het Frans antwoorden."

De tweetalige Belg. Ooit de ideale inwoner van het koninkrijk, maar die inwoner lijkt meer en meer een uitstervende soort te zijn in een land dat steeds verder langs de taalgrenzen polariseert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl