NOS NieuwsAangepast

Lufthansa haalt gestrande reizigers op

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa begint een grootscheepse operatie om 15.000 gestrande Duitsers op te halen uit Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Voor die actie worden vijftig vliegtuigen ingezet. Die vertrekken in de loop van de dag en worden morgenochtend verwacht op de vliegvelden van Frankfurt, München en Düsseldorf.

De Britse marine stuurt twee marineschepen om gestrande landgenoten Het Kanaal over te helpen. Een derde schip gaat naar Spanje om Britse militairen naar huis te brengen die uit Afghanistan terugkeren.

De Britse regering heeft besloten zoveel mogelijk gestrande landgenoten terug te halen naar het Verenigd Koninkrijk. Daarvoor worden in ieder geval twee marineschepen ingezet.

De Nederlandse marine vindt zo'n evacuatie voor onze landgenoten niet nodig, omdat Nederland over land te bereiken is.

Bij de alarmcentrales komen nog altijd veel telefoontjes binnen van gestrande Nederlandse passagiers. De alarmorganisaties Eurocross en SOS International kregen de afgelopen dagen ruim 5000 telefoontjes. De ANWB is sinds zaterdag ongeveer 3000 keer gebeld.

Volgens een woordvoerster van Eurocross komen veel meldingen uit populaire landen in Azië, zoals Thailand, China en Japan. "Voor die mensen kunnen we op dit moment niet veel doen."

De ANWB zegt dat er "veel creativiteit voor nodig" is om alle gestrande passagiers weer naar huis te krijgen. "Er zitten schrijnende gevallen bij van mensen die naar een begrafenis willen en van mensen zonder medicijnen."

De Nederlandse Antillen zitten al ruim een week zonder het grootste deel van de regering. Doordat het luchtverkeer stilligt, kunnen premier Emily de Jongh-Elhage en de ministers van Justitie (Jacoba), Financiën (De Lannooy), Binnenlandse Zaken (Duncan) en Verkeer en Vervoer (Illidge) niet weg uit Nederland.

De delegatie was in ons land in verband met de behandeling van rijkswetten in de Tweede Kamer over de gewenste ontmanteling van de Antillen, afgelopen week. Ook politici van de Eilandsraden van Curaçao en Sint Maarten en van het parlement van Aruba zitten in Nederland vast.

De Belgische koning Albert II was gestrand in de Provence, maar is inmiddels weer thuis. Hij gaat vandaag weer aan het werk. Albert was in Frankrijk op vakantie. Eerder moest hij al verstek laten gaan bij het verjaardagsfeest van Margaretha van Denemarken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl