NOS NieuwsAangepast

Amerikanen vertrouwen regering niet

Veel Amerikanen hebben nauwelijks nog vertrouwen in de overheid. Uit een groot opinie-onderzoek blijkt dat bijna 80 procent niet denkt dat de besluiten van de regering in Washington de juiste zijn.

Het percentage mensen dat 'meestal' of 'bijna altijd' vertrouwen heeft in de regering ligt maar iets boven de 20 procent en is daarmee historisch laag.

De onderzoekers wijten de uitkomsten aan de onzekerheid van de Amerikanen over de gevolgen van de economische crisis en de verdeeldheid tussen Democraten en Republikeinen.

Verkiezingen

Vooral binnen de Republikeinse Partij zien veel mensen de regering van president Obama als een bedreiging voor hun vrijheid. Een een jaar tijd hervormde Obama de gezondheidszorg radicaal, nam de overheid een groot belang in Amerikaanse autofabrikanten en werden banken met miljarden gesteund.

De uitkomst van het onderzoek kan problemen betekenen voor Obama in november, als er tussentijdse verkiezingen worden gehouden. Meestal krijgt de partij die aan de macht is dan klappen bij de Congresverkiezingen.

Eisenhower

Overigens is de negatieve trend geen nieuwe. Het vertrouwen in de federale overheid daalt al sinds 1958, toen de vraag ernaar voor het eerst werd gesteld.

Ten tijde van de regering van president Dwight Eisenhower had nog 73 procent van de Amerikanen vertrouwen in het landsbestuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl