NOS NieuwsAangepast

'Sluiting luchtruim terecht'

De sluiting van het luchtruim boven Europa is noodzakelijk. Tot die conclusie komen Britse wetenschappers na testvluchten.

De onderzoekers maakten een aantal testvluchten boven Groot-Brittannië waarbij hun meetinstrumenten op ongeveer drie kilometer hoogte "zware korrelige deeltjes" aantroffen.

Het Britse luchtruim blijft voorlopig nog gesloten tot maandagmiddag zes uur lokale tijd. British Airways heeft alle vluchten voor maandag geschrapt.

In Nederland werkt de overheid aan een plan om maatwerk te kunnen leveren in Europa. Plekken waar de asconcentraties laag, moeten dan weer open kunnen voor het vliegverkeer.

Versoepeld

In Denemarken blijft het luchtruim nog tot maandag 14.00 uur gesloten. Dat maakte de Deense luchtvaartautoriteiten Naviair vanavond op zijn website bekend.

De Duitse autoriteiten hadden vandaag juist het vliegverbod op zes luchthavens iets versoepeld. Tot acht uur vanavond mocht beperkt naar het oosten worden gevlogen vanaf onder meer Leipzig en Hannover. Vanaf Frankfurt werd gevlogen in noordelijke richting. Vanaf Berlijn mocht tot tien uur vanavond worden gevlogen.

In eerste instantie werden ook enkele beperkingen op het vliegveld Hamburg opgeheven, maar dat werd later weer teruggedraaid. Het is niet duidelijk hoeveel vluchten er vanuit Duitsland zijn vertrokken.

Na 20.00 uur en voor Berlijn 22.00 uur geldt er in heel Duitsland weer een vliegverbod tot ten minste 02.00 uur vannacht.

Ryanair

De Ierse prijsvechter Ryanair heeft zijn passagiers gezegd tot woensdag 12.00 uur niet te zullen gaan vliegen van en naar Noord-Europa. "Er is geen indicatie dat de vulkanische as voor woensdag uit de lucht zal zijn onder deze omstandigheden", laat een woordvoerder weten. De maatschappij blijft wel vluchten uitvoeren in Zuid-Europa en Noord-Afrika.

"We hopen dat we hiermee duidelijkheid scheppen voor alle reizigers en hen de kans geven zo goed mogelijk andere plannen te maken. We bieden onze excuses aan aan iedereen die getroffen is door de annuleringen en werken er hard aan om de effecten ervan te verminderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl