NOS WielrennenAangepast

Gilbert oppermachtig op Cauberg

Philippe Gilbert heeft de 45ste uitvoering van de Amstel Gold Race gewonnen. De Belg won de Nederlandse voorjaarsklassieker dankzij een splijtende demarrage op de Cauberg.

Achter de Omega Pharma Lotto-renner werd de Canadees Ryder Hesjedal (Garmin) tweede. Enrico Gasparotto (Astana) claimde de laatste plek op het podium. De drie behoorden tot een grote groep die op één kilometer van de finish de Cauberg op reed. Karsten Kroon (BMC) was de beste Nederlander op de negende plaats.

Finale De finale barstte los op zo'n twintig kilometer van de meet. Na demarrages van Andy Schleck (Eyserbosweg) en Frank Schleck (Fromberg), reed op dertien kilometer van de finish Sergei Ivanov die op de Keutenberg met een forse versnelling de grote groep uit elkaar. De Rus, die in 2009 de Gold Race won voor Karsten Kroon en Robert Gesink, kreeg Gilbert, Frank Schleck (Team Saxobank), Damiano Cunego (Lampre) en zijn ploegmaat Aleksandr Kolobnev met zich mee.

Kolobnev profiteerde van het ploegenspel en muisde er van tussen met nog zo'n acht kilometer te gaan. Achter de Rus kwam een grote groep terug bij de overige vluchters. Onder aanvoering van onder anderen Gesink, die zijn eigen kansen opofferde ten faveure van Óscar Freire, werd het gat naar Kolobnev in de straten van Valkenburg snel kleiner. De Rus reed nog wel op kop de Cauberg op, maar hij werd al snel gegrepen. Bert De Waele ging aan, maar de Belg van Landbouwkrediet stond stil bij de versnelling van Gilbert, die iedereen achter zich liet.

Vroege vluchters Zeven renners kozen het hazenpad in het begin van de koers: Rafael Valls (Footon-Servetto), Staf Scheirlinckx (Omega Pharma-Lotto), Peter Wrolich (Milram), Sebastien Delfosse (Landbouwkrediet), Thierry Hupond (Skil-Shimano), Steven Van Vooren (Topsport Vlaanderen) en Arnoud van Groen (Vacansoleil). Wrolich en Valls haakten af naarmate de finale naderde. De andere vijf werden in de afdaling van de Loorberg, met nog 31 kilometer te gaan, gegrepen door het peloton.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl