NOS NieuwsAangepast

Stilte voor gesneuvelde mariniers

De Nederlanders in Uruzgan hebben een minuut stilte in acht genomen voor de gesneuvelde mariniers Jeroen Houweling (29) en Marc Harders (23). Zij kwamen gisteren om toen hun rupsvoertuig op een bermbom reed.

De militairen in Kamp Holland werden vandaag op een bijzonder appel geroepen om de twee te herdenken. De commandant van de Task Force Uruzgan sprak daarbij de troepen toe. "Het is triest dat we twee maten verliezen. We moeten elkaar steunen en zo goed mogelijk verder gaan. We zullen op gepaste wijze afscheid van hen nemen."

In het kamp is een condoleanceregister geopend voor de twee militairen. Het zal er enige tijd blijven liggen, zodat ook de militairen die nu nog op een buitenpost zitten het kunnen tekenen.

Ook op de luchthaven van Kandahar, waar ook een contingent Nederlanders zit, ligt een register. Bovendien heeft Defensie een website opengesteld.

Vooruitgang

De omgekomen mariniers deden mee aan een operatie in een gebied waar Talibanstrijders actief zijn. Een derde militair van 21 raakte bij de explosie gewond. Zijn toestand is stabiel.

De Nederlanders proberen het gebied samen met Afghaanse troepen onder controle te krijgen. Er wordt met de bevolking gepraat en naar wapens gezocht.

Volgens commandant der strijdkrachten Van Uhm boeken de Nederlanders in Uruzgan nog steeds vooruitgang en is het werk er nog lang niet klaar. Sinds het begin van de Uruzgan-missie in 2006 zijn 23 Nederlandse militairen om het leven gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl