NOS SportAangepast

Jenson Button wint GP van China

Formule 1-coureur Jenson Button heeft in Sjanghai de grote prijs van China gewonnen.

De als vijfde gestarte Brit van McLaren bleef in de vierde WK-race zijn net achter hem gestarte land- en ploeggenoot Lewis Hamilton 1,530 voor. Nico Rosberg (Mercedes) werd derde.

Chaotisch

De wedstrijd verliep chaotisch door de telkens wisselende weersomstandigheden, waardoor de coureurs zeker vier keer de pits in moesten voor een bandenwissel.

Fernando Alonso (Ferrari) vloog bij de start (toen was het nog wel droog) het Red Bull-duo Vettel en Webber voorbij. Maar wat een magistrale manoeuvre leek, bleek een jump-start en die werd later met een drive-through bestraft.

Omdat een aantal coureurs op slicks reed en een aantal op intermediates, zag de kop van het veld er na tien ronden nog 'ongewoon' uit met Alguersuari op de 5de en Kovalainen op de 8ste plaats.

Waaghalzerij

Gaandeweg de race werd de natuurlijke orde hersteld, waarbij vooral de klasse van Hamilton in het oog sprong. Na tien ronden lag hij nog tiende, maar dankzij zijn gebruikelijke waaghalzerij wist hij op te rukken naar de tweede plaats.

Button, de regerend wereldkampioen, en winnaar van de verregende tweede race in Australië,nam dankzij zijn zege de leiding in de WK-stand over van Felipe Massa. De Braziliaan van Ferrari kwam in Shanghai als negende binnen.

Mooiste zege

Jenson Button was euforisch na zijn overwinning. "Dit was mijn mooiste zege", zei de Britse McLaren-coureur na de race.

"Winnen is altijd mooi, maar deze keer waren de omstandigheden behoorlijk lastig. Het weer hielp ons, maar dat was zeker niet het enige. De wagen had ook een uitstekende snelheid."

Heerlijk gevoel

Button boekte zijn negende grandprix-zege en opnieuw bewees hij een sluw tacticus te zijn. De meeste van zijn concurrenten wisselden in Shanghai al vroeg in de race van banden, maar Button hield zo lang mogelijk vast aan de slicks.

De tijd die hij won door pitstops over te slaan, gaf hem uiteindelijk een beslissend voordeel. "Ik geef toe dat ik zat te gniffelen in de auto toen ik merkte dat ik de juiste strategie had gekozen. Het is een heerlijk gevoel en heel speciaal om weer de leiding te hebben in het WK. Ik weet nu wat dit betekent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl