NOS NieuwsAangepast

Twee Nederlanders omgekomen in Uruzgan

Twee Nederlandse mariniers zijn tijdens een militaire operatie in de Afghaanse provincie Uruzgan om het leven gekomen. Het gaat om de korporaal van de mariniers Jeroen Houweling (29) en marinier Marc Harders (23).

De mariniers kwamen in het Deh Reshangebied, ten noordwesten van Tarin Kowt, om door een bermbom. Het is de eerste keer dat mariniers sneuvelden. Een derde militair (21) raakte bij de explosie gewond. Zijn toestand is stabiel.

Het ongeluk gebeurde om 15.00 uur Afghaanse tijd en vond plaats bij de patrouillebasis Tahbar, op ongeveer negen kilometer ten noordwesten van Kamp Holland.

IED's

De militairen waren bezig met het opsporen van zogenoemde IED's, geïmproviseerde explosieven. Bij die operatie zijn ook Afghaanse eenheden betrokken.

De omgekomen militairen zijn allebei afkomstig van het eerste mariniersbataljon van het Korps Mariniers. Dat is gelegerd op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn.

Sinds het begin van de Uruzgan-missie in 2006 zijn 23 Nederlandse militairen om het leven gekomen.

Medeleven

Minister van Middelkoop en staatssecretaris De Vries (beiden Defensie) en de commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, betuigden hun medeleven. "Het sneuvelen van deze twee militairen herinnert ons op tragische wijze dat het werk in Uruzgan en Afghanistan nog lang niet klaar is", aldus Van Uhm, die in 2008 zelf een zoon in Uruzgan verloor.

Volgens Van Uhm zijn de Nederlanders steeds beter in staat om geïmproviseerde explosieven onschadelijk te maken. Desondanks zijn aanslagen als die op zaterdag niet uit te sluiten, zei de generaal.

Condoleanceregister

Op de website van het ministerie van Defensie is een condoleanceregister geopend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl