Iran wil mondiaal toezicht op kernwapens

De Iraanse president Ahmadinejad wil dat een nieuw, mondiaal orgaan gaat toezien op nucleaire ontwapening. De nog op te richten instantie moet ook de verspreiding van kernwapens helpen te voorkomen. Ahmadinejad heeft dat gezegd bij de opening van een tweedaagse top over nucleare veiligheid in de Iraanse hoofdstad Teheran.

De opperste leider ayatollah Khamenei haalde fel op de conferentie fel uit naar de Verenigde Staten. Hij zei dat de Amerikaanse kernwapens een instrument van terreur en intimidatie zijn. Khamenei verweet Amerika zijn eigen kernpwapens te houden en niets te ondernemen tegen de kernwapens van Israël.

Aan de conferentie, die staat onder het motto 'kernenergie voor iedereen, kernwapens voor niemand', doen zestig landen mee. Zo hebben Rusland en China onderministers van Buitenlandse Zaken gestuurd.

Sancties

De top is een reactie op de conferentie die de Amerikaanse president Obama deze week hield in Washington. Daar werd onder andere gesproken over nucleaire veiligheid en sancties tegen Iran, dat zelf aan een nucleair programma werkt.

Ahmadinejad zei op de top dat Iran haar nucleaire programma alleen wil gebruiken om het energieprobleem in het land op te lossen. De hoogste geestelijk leider van het land, ayatollah Khamenei, zei in een toespraak dat de islam het gebruik van kernwapens verbiedt.

IAEA

De Iraanse president wil de VS bovendien uit het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zetten. Hij wijst erop dat alleen de VS in het verleden kernwapens hebben gebruikt en hebben gedreigd met de inzet ervan.

Enkele Arabische landen pleiten er op de top ook voor om het nucleaire arsenaal van Israël aan banden te leggen. Het land heeft nooit officieel toegegeven kernwapens te hebben, maar bezit hoogstwaarschijnlijk enkele honderden kernkoppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl