NOS NieuwsAangepast

'Verdubbeling aantal Afghaanse burgerdoden'

De NAVO heeft in Afghanistan 72 burgers gedood in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat schrijft de Amerikaanse krant USA Today op basis van cijfers die de krant kreeg van ISAF, de NAVO-operatie in Afghanistan.

De cijfers zijn opvallend, omdat de hoogste commandant in Afghanistan, generaal McChrystal, juist maatregelen heeft genomen om het aantal burgerdoden terug te dringen.

Zo mogen militairen tijdens vuurgevechten geen dorpen meer intrekken om de Taliban op te jagen of te doden. Het risico op burgerslachtoffers is daarbij te groot, vindt de Amerikaanse legerleiding.

Ook is het aantal bombardementen door de NAVO aanzienlijk teruggebracht. De recentste maatregel van McChrystal is dat er 's nachts geen invallen in huizen meer mogen worden gedaan.

Taliban

NOS-verslaggever Peter ter Velde is regelmatig in Afghanistan. Hij zegt: "Nog maar kort geleden wilden Amerikaanse militairen 's nachts een Talibanleider in zijn huis arresteren, maar schoten zij daar vijf burgers dood. Dit soort gebeurtenissen wekt enorme woede bij burgers en de Afghaanse regering."

Het doden van burgers kan de vijand in de kaart spelen, zegt Malalai Ishaqzai, een lid van het Afghaanse parlement. "Als het zo doorgaat, zullen de mensen de regering afwijzen en lid worden van de Taliban", zegt hij.

Meer burgerslachtoffers

Volgens Ter Velde heeft de toename van het aantal slachtoffers onder burgers te maken met de toename van het aantal gevechten tegen de Taliban. "De NAVO heeft een grote operatie achter de rug in het Marjah-district in Helmand waar ook burgerslachtoffers zijn gevallen. De cijfers over 2010 zijn alleen nog maar van de eerste maanden, maar met een grote operatie in Kandahar de komende zomer is het niet ondenkbaar dat er over het hele jaar genomen toch weer meer burgerslachtoffers zullen vallen."

Maandag vielen er nog vier burgerdoden en achttien gewonden bij een Amerikaanse NAVO-aanval in de provincie Kandahar.

De Nederlandse missie in Afghanistan eindigt op 1 augustus. GroenLinks en D66 willen enkele honderden Nederlandse militairen in Afghanistan handhaven. Premier Balkenende zei na afloop van de ministerraad het idee van de twee partijen een "interessante gedachte" te vinden. Hij zei ook dat het kabinet demissionair is en dat het zich terughoudend moet opstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl