NOS NieuwsAangepast

Goldman Sachs beticht van fraude

De Amerikaanse regering beschuldigt de gerenommeerde Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs van fraude met hypotheken. Volgens de beurswaakhond in de VS heeft de bank beleggers misleid met een complex beleggingsproduct.

De bank zou investeerders belangrijke informatie hebben onthouden bij de verkoop van schuldpapieren die waren gelieerd aan de Amerikaanse huizenmarkt.

Hedgefonds

Het product werd samengesteld door een hedgefonds dat vervolgens speculeerde op de neergang van de huizenmarkt en daarom meewerkte aan de mislukking van het beleggingsproduct. Goldman Sachs vertelde zijn klanten niet dat er een hedgefonds betrokken was.

De beurswaakhond heeft ook een topman van Goldman Sachs aangeklaagd, omdat hij verantwoordelijk was voor de verkoop van de betrokken schuldpapieren.

Beroering

De klanten verloren ruim een miljard dollar toen de huizenmarkt instortte. Het is de grootste aanklacht tegen een bank sinds het begin van de crisis.

De aanklachten hebben op Wall Street tot grote beroering geleid. Het aandeel Goldman Sachs daalde meer dan 10 procent.

Vaker

Goldman Sachs is er vaker van beschuldigd dat het beleggers waardepapieren heeft verkocht die te maken hadden met zogenoemde subprime-hypotheken, terwijl het zelf speculeerde op een neergang van de huizenmarkt. In 2007 wist Goldman Sachs juist nog miljarden te verdienen aan de huizenmarkt. Terwijl vele banken in de problemen raakten, boekte het een recordwinst van 11,6 miljard dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl