NOS NieuwsAangepast

Vergaand advies over woningmarkt

Deskundigen binnen de SER zijn het eens over een ingrijpende hervorming van de woningmarkt. Ze willen af van de huidige hypotheekrente-aftrek en van de huursubsidie.

Om de doorstroming te bevorderen, willen ze ook van de overdrachtsbelasting af. Mede door de hoge aftrek zouden de huizen onnodig duur zijn. Het advies kan een rol spelen bij de kabinetsformatie.

Eigenaren krijgen straks ook een deel van de rente terug, maar de woning moet niet meer onder de inkomstenbelasting, maar onder de vermogensbelasting gaan vallen. Daardoor profiteren straks niet vooral de hoge, maar de lagere inkomens.

Huursubsidie

Hoogleraar economie Kees Goudswaard, voorzitter van de commissie, zei in het Radio 1 Journaal: "Er zijn forse wachtlijsten in de sociale huursector. Eigenlijk zijn er dus te weinig huurwoningen en dat heeft veel te maken met de regulering."

De SER adviseert dat huurders die met hoge inkomens in gesubsidieerde sociale huurwoningen wonen, de zogenoemde scheefwoners, meer huur gaan betalen. Mensen met lagere inkomens zouden geen huursubsidie meer krijgen, maar in plaats daarvan een woontoeslag. "De inkomenseffecten zijn voor bijna iedereen licht positief", zegt Goudswaard.

Hypotheekrente-aftrek

Over de hypotheekrente-aftrek zegt Goudswaard dat die ertoe leidt "dat mensen gestimuleerd worden om zoveel mogelijk te lenen en zo weinig mogelijk af te lossen. En als gevolg daarvan hebben we in Nederland de hoogste hypotheekschuld van heel Europa. Da's niet goed."

Volgens Goudswaard maakt het de "huishoudens kwetsbaar en bovendien is het een zware belasting voor de overheidsfinanciën".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl