Portret: André Rouvoet (ChristenUnie)

Andre Rouvoet voorafgaand aan het overleg met Jan Peter Balkenende en Wouter Bos»
Andre Rouvoet voorafgaand aan het overleg met Jan Peter Balkenende en Wouter Bos Foto: NOS

Christelijk-sociaal, integer en principieel is André Rouvoet (1962), de leider van de ChristenUnie. Als vicepremier en minister voor Jeugd en Gezin maakt hij deel uit van het kabinet Balkenende IV. Sinds de val van het kabinet is hij minister van Onderwijs.

"Je stapt in een kabinet om je idealen te verwezenlijken", zegt hij. "Het coalitieakkoord draagt ons christelijk-sociale stempel, met jeugd en gezin, opkomen voor kwetsbaren en duurzaamheid".

Welbespraaktheid
De gereformeerde Rouvoet nam in 2002 de partijleiding over van Kars Veling. Zijn welbespraaktheid viel op en hij won daar in 2003 de Thorbeckeprijs voor. Een jaar later riep de parlementaire pers hem uit tot Politicus van het jaar.

Rouvoet dwingt respect af bij zijn collega-politici. Hij debatteert beschaafd en altijd gefocust op de inhoud. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 stijgt zijn fractie van drie naar zes zetels.

Ophef
Als minister komt hij minder goed uit de verf. Zijn aangekondigde Centra voor Jeugd en Gezin laten lang op zich wachten en het schiet niet op met de hervorming van de jeugdzorg. Er ontstaat in januari 2008 ophef in Den Haag als hij een beroep doet op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van twee omroepen die de pornofilm Deep Throat willen uitzenden.

Rouvoet is geboren in Hilversum. Zijn vader was groentenboer. Hij studeerde rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij verzamelt boeken en die mogen pas de boekenkast in als hij ze heeft gelezen. Tot die tijd liggen ze in stapels op de grond.

De Bijbel is zijn leidraad: "Al mijn talenten inzetten voor de zaak van de christelijke politiek: het dienen van het Koninkrijk van God".

Paspoort:

• Woonplaats: Woerden
• Getrouwd
• 5 kinderen

Deel deze pagina

Video

Portret: André Rouvoet, lijsttrekker ChristenUnie

André Rouvoet werd op 24 april tot lijsttrekker gekozen op het verkiezingscongres van de ChristenUnie.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 5073 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 6387 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5207 keer afgespeeld

Meer video en audio