NOS NieuwsAangepast

Weinig kans op gezondheidsklachten door as

Het RIVM denkt niet dat het as van de IJslandse vulkaan veel last zal opleveren voor de volksgezondheid in Nederland.

De Wereldgezondheidsorganisatie en de Britse evenknie van het RIVM, de Health Protection Agency, waarschuwen voor wat er kan gebeuren als het as neerdaalt, maar volgens het RIVM is de kans dat dat in Nederland gebeurt zeer klein.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt Europeanen binnen te blijven als het as neerdaalt. Volgens de VN-organisatie is nog niet precies bekend wat de gevolgen van de stofdeeltjes voor de gezondheid kunnen zijn en is het daarom raadzaam het stof te mijden.

Rotte-eierenlucht

De HPA adviseert mensen naar binnen te gaan als ze last krijgen van een loopneus, tranende ogen of hoesten. Mensen met chronische ziekten als bronchitis of astma krijgen het advies medicijnen of een inhalator mee te nemen voor het geval dat. De gevolgen zullen naar verwachting alleen op korte termijn merkbaar zijn.

Ook waarschuwt de HPA dat er een rotte-eierenlucht kan hangen, veroorzaakt door zwaveldioxide uit de rookpluim.

Smog

Volgens het RIVM bevindt de rookpluim van de vulkaan zich nu op een hoogte tussen de drie en zeven kilometer.

In de aswolk zitten heel kleine deeltjes gebroken vulkanisch gesteente, waar zwavel in kan zitten en piepkleine stukjes glas en andere mineralen. "Het is niet gezond om in te ademen, en ik kan mij voorstellen dat het gezondheidseffecten met zich mee kan brengen", meent vulkanoloog Manfred van Bergen van de Universiteit van Utrecht.

Nederlanders lijken de dreiging voorlopig niet erg hoog in te schatten: uit een rondgang langs groothandels blijkt dat er niet meer mondkapjes worden verkocht dan anders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl