NOS NieuwsAangepast

Vulkaan mogelijk nog weken actief

Het kan dagen en misschien wel weken duren voor de IJslandse vulkaan tot rust komt. Gisteren kwam de vulkaan onder de zuidelijke Eyjafjallajökull-gletsjer voor de tweede keer in een maand tot uitbarsting.

De aswolk was veel groter dan de eerste keer. De meeste as daalt neer in de directe omgeving van de vulkaan en dat levert een soort maanlandschap op. Alles zit onder een dikke laag stof. Mensen en dieren hebben daar last van. De as kan geïrriteerde ogen en luchtwegen veroorzaken.

Volgens gezondheidsdeskundigen hoeven inwoners in andere landen zich geen zorgen te maken.

Glas

Het hangt vooral van de windrichting af in welke mate het vliegverkeer de komende tijd last heeft van het as. De wolk die gisteren vrijkwam, dreef in de richting van het Europese vasteland.

De minuscule deeltjes rots, glas en zand kunnen de vliegtuigmotoren hinderen. De wolk verspreidt zich en wordt daardoor dunner.

Ongeveer 800 IJslanders zijn geëvacueerd wegens overstromingen door gesmolten gletsjerijs als gevolg van de vulkaanuitbarsting. Door de hitte is de gletsjer gaan smelten. In het dal is het waterpeil drie meter gestegen.

Onze wekelijkse videochat, na het NOS Journaal van 17.00 uur, gaat vandaag over het vulkanische as. Weerman Marco Verhoef beantwoordt uw vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl