Luchtruim boven Nederland vanavond dicht
Het luchtruim boven Nederland is rond 18.00 uur gesloten, een uur eerder dan aangekondigd. Honderd vluchten zijn nu al geannuleerd. Zo'n 90.000 mensen die vandaag vanaf Schiphol zouden vliegen, kunnen niet naar hun bestemming.
Reizigers worden door luchtvaartmaatschappijen in hotels ondergebracht, maar het is onzeker of dat voor iedereen lukt. Schiphol zet veldbedden neer als reizigers nergens terecht kunnen.
De NS bekijkt of er extra treinen naar Parijs, Brussel en Frankurt moeten worden ingezet. De Eurostar-treinen naar Londen zitten overvol.
Door de aswolk, die van IJsland over de Faeröer Eilanden naar het vasteland van Europa trekt, zijn al veel vluchten naar onder meer Scandinavië en Groot-Brittannië uitgevallen. Vanavond is in heel Noord-Europa geen vliegverkeer meer mogelijk. Tot wanneer het luchtruim dicht blijft, is nog onduidelijk.
Voorspelling
Eurocontrol meldde vanochtend dat het luchtruim boven Nederland al aan het begin van de middag dicht zou gaan, maar die melding werd weer ingetrokken.
Volgens Evert van Zwol, voorzitter van de vereniging van luchtverkeersleiders is het moeilijk om precies uit te rekenen waar de aswolk heen trekt: "We denken dat we goed kunnen voorspellen, maar een paar graden afwijking van de wind en het kan heel anders zijn."
Vluchten van en naar de Verenigde Staten, die meestal over IJsland vliegen, komen later aan omdat er moet worden omgevlogen. De vliegtuigmaatschappijen beslissen zelf of ze wel of niet vliegen.
Vulkaanstof
De wolk vulkaanstof die in de atmosfeer terecht is gekomen is erg groot. In de wolk zitten kleine stukjes steen, die door de hitte van de vliegtuigmotoren kunnen verworden tot stukjes glas. Die zouden grote schade aan de motoren kunnen veroorzaken.
In 1982 vielen de motoren van een toestel van British Airways uit toen het door een wolk vulkaanstof vloog. Hetzelfde overkwam een KLM-toestel in 1989. Beide incidenten liepen goed af.