NOS NieuwsAangepast

Vliegverkeer mogelijk twee dagen plat

Het vliegverkeer boven een groot deel van noordwest-Europa ligt mogelijk twee dagen plat als gevolg van de aswolk in de lucht. Die ontstond na een vulkaanuitbarsting op IJsland en trekt langzaam richting het zuiden. Volgens luchtvaartautoriteit Eurocontrol wordt er op zijn vroegst om 06.00 uur morgenochtend weer gevlogen.

De aswolk zorgt voor problemen op de luchthavens van Nederland, Scandinavië, België, Groot-Brittannië en Ierland. Veel luchthavens zijn gesloten. Bijna 5000 vluchten zijn geannuleerd.

Last

Ook landen die niet zijn getroffen door de aswolk hebben er last van. Veel vluchten vanuit Zuid-Europa naar het noorden zijn geannuleerd.

In Groot-Brittannië zijn de Londense luchthavens Heathrow, Gatwick en Stansted dicht. Heathrow is het grootste vliegveld van Europa. Alle vluchten die vanaf 13.00 uur gepland stonden, zijn geannuleerd. Het luchtruim wordt op zijn vroegst morgen weer geopend.

Sinds 16.30 uur is het luchtruim boven heel België op slot.

Schade

Vliegtuigmotoren kunnen schade oplopen door de vulkanische as. Door de hitte in de motoren kunnen de stofdeeltjes smelten en de motor belemmeren. Bovendien kunnen de deeltjes in het airconditioningsysteem terechtkomen, ook kunnen ze krassen veroorzaken op ruiten.

KLM

Een KLM-toestel raakte in 1989 in de problemen door vulkanische as. Boven Alaska kwam de Boeing 747 in een aswolk van Mount Redoubt terecht en vielen vier motoren uit.

De piloot liet het toestel ruim vier kilometer dalen, waarna twee van de vier motoren weer aansloegen en het toestel veilig kon landen in Anchorage, Alaska. De Boeing liep door de aswolk flinke schade op aan elektronica en ruiten.

Uitbarsting

De aswolk die nu richting Europa trekt, wordt veroorzaakt door de uitbarsting van een IJslandse vulkaan. Die kwam gisteren onder de Eyjafjallajokull-gletsjer voor de tweede keer tot uitbarsting.

De uitbarsting was volgens deskundigen "tien tot twintig keer sterker" dan de uitbarsting eerder deze maand. Achthonderd mensen die in de buurt van de vulkaan wonen, zijn geëvacueerd.

Door de hitte die bij de uitbarsting vrijkomt, is de Eyjafjallajokull-gletsjer, die precies boven de vulkaan ligt, gaan smelten. In het dal is het waterpeil inmiddels met drie meter gestegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl