NOS NieuwsAangepast

Bumperkleven grootste ergernis in verkeer

Door redacteur Olof van Joolen

Bumperkleven is de ergernis nummer één van de Nederlandse weggebruiker. Op plaats twee staat met een slok op of onder invloed van drugs achter het stuur zitten. En de laatste podiumplek voor ongewenst verkeersgedrag is voor agressief weggebruik in het algemeen, zoals seinen en toeteren.

Dat blijkt uit de laatste versie van de Ergernis Top Tien van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), die vandaag wordt gepresenteerd.

Controles

De hitparade van ergernissen verschijnt elke drie jaar en is voor de agenten van de snelwegpolitie leidend bij hun controles. Zowel de agenten in de opvallende politie-Volvo's als de surveillanten in de burger-'Blik op de Weg'-auto's gebruiken de lijst.

In de vorige ranglijst stond te lang links blijven rijden nog bovenaan.

Agressief rijgedrag is de opvallendste nieuwkomer in de Top Tien. Het KLPD verklaart de binnenkomer door te wijzen op de algemene verruwing in de maatschappij.

Aandacht

Grootste stijger is het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer. Voor dit onderwerp was afgelopen jaren veel aandacht van minister van Verkeer Camiel Eurlings.

Mede dankzij die aandacht is volgens het KLPD het aantal mensen dat onder invloed de weg opgaat, flink gedaald. Minder dan één procent van alle mensen die bij het KLPD moet blazen, heeft gedronken.

Ergernis Top Tien:

1 (2) Bumperkleven 2 (9) Onder invloed van alcohol en/of drugs achter het stuur 3 (-) Agressief rijgedrag 4 (1) Onnodig links rijden 5 (3) Hinderlijk langzaam rijden 6 (5) Langdurige inhaalmanoeuvres 7 (8) Hinder bij in- en uitvoegen 8 (-) File voorbijrijden over vluchtstrook 9 (-) Hinderen bij wisselen rijstrook 10 (6) Onjuist gebruik richtingaanwijzer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl