NOS NieuwsAangepast

Polen ruziën over begraafplaats president

Dagen na het vliegtuigongeluk bij het Russische Smolensk waarbij de Poolse president Lech Kaczynski, zijn vrouw en een flink deel van de Poolse elite omkwam maken de Polen ruzie over de plaats waar de president begraven wordt.

Veel Polen zijn kwaad dat de familie Kaczynski gekozen heeft om de president en zijn vrouw bij te zetten in de kathedraal op de Wawel, een heuvel in het centrum van Krakau. Normaal worden presidenten begraven in de kathedraal van Warschau.

Helden

De kathedraal op de Wawel was tot nu toe gereserveerd voor historische, nationale helden en beroemde Polen. Sinds de veertiende eeuw, toen Krakau nog het bestuurlijk centrum van Polen was, werden hier Poolse koningen gekroond en begraven.

Onder de helden ook maarschalk Josef Pilsudski, de stichter van het moderne Polen begin vorige eeuw. Juist in diens crypte wordt het echtpaar Kaczynski bijgezet.

Tegenstanders vinden dat Lech Kaczynski de plek in de kathedraal op de Wawel niet verdiend heeft. Lech en zijn tweelingbroer Jaroslav hebben met hun confrontatiepolitiek het land juist verdeeld, zo vinden zij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl