NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar Scheringa gestopt

Door economieredacteur Gert-Jan Dennekamp

De AFM en De Nederlandsche bank zijn gestopt met hun onderzoek naar de betrouwbaarheid en deskundigheid van Dirk Scheringa. Dat hebben beide instellingen in een brief aan de advocaat van Scheringa laten weten.

Na het faillissement van de DSB Bank deden beide toezichthouders onderzoek naar deskundigheid en betrouwbaarheid van voormalige bestuurders en commissarissen van DSB Bank. Het gaat dan vooral om mensen die op dit moment nog een beleidsbepalende functie bekleden in de financiële sector.

AFM en DNB zijn tot de conclusie gekomen dat Scheringa niet langer een beleidsbepalende functie bekleedt. Op papier is Scheringa nog wel steeds eigenaar van een deel van het oude DSB-imperium.

Gisteravond bleek dat de toezichthouders positief oordeelden over de betrouwbaarheid van oud-DSB-commissaris Robin Linschoten. Gerrit Zalm kreeg maar een half positief oordeel, maar kon wel aanblijven als baas bij ABN AMRO.

Jaap van Dijk

Minister de Jager schreef gisteravond dat er nog maar één oud-DSB'er wordt onderzocht, maar om wie het zou gaan vertelde hij er niet bij. Het gaat in ieder geval niet om Jaap van Dijk, van 2002 tot november 2007 de financiële topman van DSB Bank. Hij stapte op na een conflict met Scheringa.

Op dit moment werkt hij bij SNS Property Finance. Een woordvoerder van SNS bevestigt dat Van Dijk opnieuw is getoetst maar voegde eraan toe dat er geen hertoetsing door Scheltema nodig is omdat hij al drie jaar bij SNS werkt.

Terugtrekken

De andere onderzoeken zouden zijn beëindigd omdat betrokkenen hun functie hebben opgezegd. Zoals Ed Nijpels, die onder druk van een mogelijk negatief oordeel besloot zich terug te trekken als voorzitter van pensioenfonds ABP. Betrokkenen zeggen dat ook twee andere oud-commissarissen eenzelfde besluit hebben genomen.

Het zou dan gaan om Rob Bonnier (oud topman papiermaker KNP) en Age Offringa (oud topman Frieslandbank). Formeel zijn zij nog steeds in functie bij DSB-onderdelen. Tegenover de NOS bevestigt Bonnier dat hij in een brief aan de curatoren heeft aangekondigd dat hij zijn functie wil neerleggen.

Bonnier ontkent dat zijn besluit iets te maken heeft met een mogelijk negatief oordeel van de toezichthouders. "Het is mijn laatste functie en dit is een natuurlijk moment om er mee op te houden." Bij de volgende aandeelhoudersvergadering, eind deze maand, zal volgens Bonnier ook Offringa zijn functie neerleggen. Een woordvoerder van de curatoren kon dit bericht niet bevestigen. Oud DSB-topman Hans van Goor heeft op dit moment geen functie in de financiële sector.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl