NOS NieuwsAangepast

Zes miljard dollar extra voor NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA krijgt de komende vijf jaar zes miljard dollar extra.

President Obama zal dat volgens het Witte Huis morgen aankondigen in een toespraak in het Kennedy Space Center.

Space Shuttle Met een nieuw plan moeten astronauten sneller, goedkoper en verder de ruimte in. De NASA moet daarvoor onder meer snel een nieuwe krachtige raketten ontwikkelen. Alternatieven voor de spaceshuttle, die eind dit jaar uit de vaart wordt genomen, worden aan commerciële partijen overgelaten. Met de nieuwe plannen worden zo'n 2500 banen bij NASA gecreëerd.

Kritiek Eerder dit jaar kreeg Obama kritiek, toen het Constellation-programma werd opgeheven. Daarmee zouden astronauten na 2020 terugkeren naar de maan.

De kritiek wordt gedeeld door bekende Apollo-astronauten. Neil Armstrong, de eerste man op de maan, noemt het schrappen van Constellation in een open brief 'rampzalig' voor de Amerikaanse ruimtevaart. De brief is mede ondertekend door Apollo-astronauten Jim Lovell en Eugene Cernan.

Bergafwaarts Volgens de astronauten is het stoppen met de maanplannen het begin van 'een lange weg bergafwaarts' en loopt de VS gevaar een middelmatige ruimtevaartnatie te worden. Ook zien ze niet veel in commerciële opvolgers van de spaceshuttle. De ontwikkeling van commerciële ruimtevaartuigen kan langer duren en duurder uitvallen dan nu wordt gehoopt, aldus de Apollo-veteranen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl