NOS NieuwsAangepast

'Fraters vergrepen zich aan gehandicapten'

Leden van de Congregatie van de Fraters van Tilburg worden opnieuw beschuldigd van seksueel misbruik in de jaren 60 en 70.

Ze zouden zich op het op het instituut De La Salle in Boxtel hebben vergrepen aan kinderen met een lichte verstandelijke beperking.

Drie voormalige groepsleiders hebben verhalen over het misbruik onafhankelijk van elkaar verteld tegen de Wereldomroep en NRC Handelsblad. De drie waren de eersten leken die de fraters hielpen bij het onderwijs.

Antillen

De Wereldomroep en NRC hebben ook gesproken met een Antilliaan die in Nederland woont en die zegt dat hij in zijn jeugd op Curaçao is misbruikt door twee leden van de Fraters van Tilburg.

De Fraters van Tilburg waren tot eind 1995 betrokken bij onderwijs op de Antillen, in Suriname en Indonesië.

De nu 57-jarige Antilliaanse man vertelt dat hij vanaf 10-jarige leeftijd op het internaat in Soto wekelijks werd betast. Dat gebeurde op de kamer van een frater. "Dan moest je je broek opendoen en ging hij aan je piemel friemelen."

Hij vervolgt: "Als dat de eerste keer gebeurt, schrik je. De tweede keer durf je die kamer niet meer binnen te gaan, omdat je weet wat er gaat gebeuren."

Ook het hoofd van een school in Soto, eveneens een Frater van Tilburg, maakte zich volgens de man schuldig aan misbruik. "Op school werd ik ook betast, maar dat gold voor alle leerlingen. Ook leerlingen die van buiten het internaat kwamen."

Blindeninstituut

Eerder al zeiden oud-leerlingen van het blindeninstituut Sint Henricus in Grave dat ze structureel zijn misbruikt door negen fraters van dezelfde congregatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl