NOS NieuwsAangepast

China steunt sancties tegen Iran

China en de VS gaan samenwerken om Iran te dwingen met zijn nucleaire programma te stoppen. President Hu Jintao van China heeft toegezegd om met de VS een VN-resolutie op te stellen die strengere sancties oplegt aan Iran.

China en de VS spraken elkaar vlak voor een tweedaagse internationale top in Washington over een betere beveiliging van nucleair materiaal.

Oekraïne heeft volgens de VS beloofd om in twee jaar tijd zijn hele voorraad verrijkt uranium te vernietigen. Canada brengt zijn voorraad naar de VS, waar het nucleaire materiaal onbruikbaar wordt gemaakt voor kernwapens.

Samenwerking De Verenigde Staten willen met onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland sancties opleggen aan Iran. Ze vrezen dat de islamitische republiek in het geheim werkt aan een atoombom, wat Iran ten stelligste ontkent.

China en Rusland, die een veto-recht hebben in de VN-Veiligheidsraad, waren lang tegen strafmaatregelen. Eind vorige maand kwam echter naar buiten dat Peking en Moskou hun verzet mogelijk zouden staken.

China stond jarenlang op het standpunt dat landen zich niet moeten bemoeien met de binnenlandse politiek van andere landen. Maar de Chinezen lijken daar steeds meer van terug te komen. Zo steunde Peking eerder al VN-sancties tegen Noord-Korea en Iran vanwege de nucleaire activiteiten van die landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl