NOS NieuwsAangepast

Geen Pulitzerprijs voor roddelblaadje

Het Amerikaanse roddelblad The National Enquirer is er niet in geslaagd een Pulitzerprijs binnen te halen. Het blad had de berichtgeving over het seksschandaal rond presidentskandidaat John Edwards ingestuurd ter beoordeling, maar werd door de jury niet gelauwerd met de prestigieuze journalistieke prijs.

Dat de Enquirer meedeed was al een unicum: meestal gaat de prijs naar gerenommeerde journalistieke media als New York Times of de Washington Post. Maar de hoofdredactie had succesvol betoogd dat de verslaggeving voldeed aan de regels van het vak en daarom een kans diende te krijgen op een Pulitzer.

Maîtresse

Het roddelblad deed de afgelopen twee jaar langdurig onderzoek naar Edwards, die het in 2008 opnam tegen Barack Obama en Hillary Clinton in de Democratische voorverkiezingen. Het blad ontdekte dat Edwards een affaire had terwijl zijn vrouw herstelde van borstkanker. Ook had hij een kind verwekt bij zijn maîtresse.

De Enquirer deed mee in de categorie Onderzoeksjournalistiek en Nationale Nieuwsverslaggeving. De prijs in die categorieën gingen respectievelijk naar de Philadelphia Daily News, voor een reportage over een geheime narcoticabrigade van de politie, en de New York Times, voor de berichtgeving over het gevaarlijke gebruik van mobieltjes tijdens autorijden.

Internet

De Washington Post won dit jaar de meeste Pulitzers (vier), onder meer voor de berichtgeving over Irak en columns in de krant.

Uniek was de winst van de journalistieke nonprofit organisatie ProPublica. Voor het eerste won een internetmedium in samenwerking met een krant (de New York Times). ProPublica kreeg de prijs voor een verhaal over de hartverscheurende keuzes die doktoren in New Orleans moesten nemen tijdens orkaan Katrina.

De Pulitzers worden elk jaar uitgereikt voor de beste Amerikaanse journalistieke producties. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 10.000 dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl