NOS NieuwsAangepast

Christelijke noot in Haagse politiek

Op 22 januari 2000 stemmen de leden van het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) en de Reformatorisch Politieke Federatie (RPF) in met een politieke fusie. Een nieuwe partij, de ChristenUnie, is daarmee een feit.

De ChristenUnie is een christelijke-sociale partij met een orthodox-protestante signatuur. De partij erkent Gods heerschappij over het staatkundig leven. De overheid is door God gegeven en staat in zijn dienst, staat in de 'Uniefundering' van de partij.

De ChristenUnie neemt in 2007 voor het eerst in haar bestaan deel aan een regering. In het vierde kabinet-Balkenende zit de partij samen met het CDA en de PvdA en mag ze twee ministers en een staatssecretaris leveren.

Lijsttrekker

André Rouvoet (1962) is sinds november 2002 politiek leider van de ChristenUnie. Rouvoet groeit op in Hilversum als zoon van een groenteman. Na het gymnasium studeert hij rechts- en staatsfilosofie aan de Vrije Universteit in Amsterdam en heeft hij een baan bij de RPF-fractie in de Tweede Kamer.

Na zijn studie werkt Rouvoet als beleidsmedewerker, als freelance-docent aan de Evangelische School voor Journalistiek en als wetenschappelijk directeur van het RPF. In 1994 komt Rouvoet in de Tweede Kamer en houdt zich onder meer bezig met justitie, volksgezondheid, welzijn en sport. In 2002 neemt Rouvoet de plaats in van de opzij geschoven Kars Veling. De parlementaire pers kiest Rouvoet in 2004 tot politicus van het jaar.

Verkiezingsprogramma

De belangrijkste punten uit het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie zijn: * 16 miljard euro bezuiningen in vier jaar; * invoering Crisis-en Hersteltaks, bv. tijdelijk 1% verhoging BTW-tarief; * bijdrage zorg inkomensafhankelijk; * 5000 extra leraren, 10.000 extra wijkagenten; * beperking hypotheekrenteaftrek in tien jaar tot 42 procent.

Aantal zetels in de Tweede Kamer

2002: 4 2003: 3 2006: 6

Aantal leden

26.441 (2010)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl