NOS NieuwsAangepast

Hoogste journalistiekprijs mogelijk naar roddelblaadje

Door Madelijne Daub, bureau Washington

Aliens, plastische chirurgie en cellulitis zijn normaal gesproken geen onderwerpen die bekroond worden met de Pulitzerprijs. De Oscar onder de journalistiekprijzen wordt vanavond uitgereikt, en dit jaar is een apart geval. Roddelkrant de National Enquirer maakt namelijk kans op de medaille voor Onderzoeksjournalistiek en Nationale Nieuwsverslaggeving.

Sinds 1917 wordt de Pulitzerprijs jaarlijks uitgereikt aan kranten en websites die zich aan de "hoogste journalistieke principes" houden. Onder anderen Ernest Hemingway, John F. Kennedy en Robert Frost mochten de medaille en de geldprijs van 10.000 dollar mee naar huis nemen.

Gevoelig

De National Enquirer bracht in 2007 als eerste dat de Democraat John Edwards was vreemdgegaan met de vrouw die hem filmde tijdens zijn campagne, Rielle Hunter. Het overspel lag gevoelig, want zijn eigen vrouw had op dat moment kanker, en bovendien wilde Edwards zich kandidaat stellen voor het vicepresidentschap. Als gedoodverfde winnaar ontkende hij, en zei dat de affaire een leugen van een "supermarktblaadje" was.

De Enquirer hield voet bij stuk en zette een team van zeven verslaggevers op de zaak. Publicatie na publicatie volgde, en uiteindelijk moest Edwards de verhouding in 2008 toegeven. Daarnaast ontdekte de Enquirer dat Rielle Hunter zwanger was geraakt van John Edwards. Hij ontkende de vader te zijn, maar ontmoette in 2008 Hunter toch in het Beverly Hilton Hotel in Los Angeles om zijn "liefdesbaby" te zien. De National Enquirer had een kamer tegenover die van Edwards en Hunter geboekt, maakte foto's, en publiceerde.

Scheidde

Edwards trok zich terug als kandidaat voor de de presidentiele race, scheidde van zijn vrouw met wie hij 32 jaar getrouwd was en gaf dit jaar tot slot toe dat hij de vader van het kind is.

Aanvankelijk wilde Pulitzer de National Enquirer uitsluiten, omdat het geen krant maar een tijdschrift zou zijn. Bovendien speelde het Edwards-verhaal grotendeels in 2007 en 2008 tijdens de presidentiele campagne, terwijl de jury artikelen van 2009 beoordeelt. Toch voldoet het blad aan de criteria voor nominatie, ook al geeft het toe voor interviews betaald te hebben en anonieme bronnen te gebruiken.

Genomineerd

Maandagavond wordt bekend of de National Enquirer de Pulitzerprijs wint, of überhaupt genomineerd was. Traditiegetrouw meldt het Pulitzerprijs bestuur de finalisten pas achteraf. De winnaar wordt bepaald door 21 juryleden, voornamelijk journalisten, die inzendingen in 14 categorieën beoordelen en ze dan doorsturen naar het bestuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl