NOS SportAangepast

Makau snel in marathon van Rotterdam

Patrick Makau heeft in 2.04.48 de dertigste editie van de Marathon van Rotterdam op zijn naam geschreven. Het was de twaalfde Keniaanse zege op rij in de Maasstad.

In de finale was er een kwartet lopers over dat op weg ging naar de streep op de Coolsingel: de drie Kenianen Geoffrey Mutai, Patrick Makau en Vincent Kipruto en de Ethiopiër Feyisa Lelisa.

Na 40 kilometer moesten Lelisa en Kipruto lossen. Een kilometer verder schudde de 25-jarige Makau, die vorig jaar in 2.06.14 als vierde finishte, ook zijn laatste concurrent Mutai van zich af. Mutai had op de streep zeven tellen achterstand op de winnaar. De derde plaats was voor Vincent Kipruto in 2.05.13.

Tot halverwege stevende de wedstrijd af op een tijd van rond het parkoersrecord, dat Duncan Kibet vorig jaar op 2.04.27 bracht. De wind bleek echter iets te hard om het recordtempo vast te houden. Toen het werk van de hazen er na 30 kilometer op zat, liep het schema iets op.

Nederlandse titel Koen Raymaekers prolongeerde zijn Nederlandse titel. De 30-jarige atleet uit Cothen liep de marathon in 2.11.09, ruim onder zijn vorig jaar oktober gevestigde persoonlijke record van 2.12.59.

"Mijn doel was een persoonlijk record en daar eet ik toch zo'n anderhalve minuut van af. Ik ben zeer tevreden", aldus Raymakekers, die zich eerder al had geplaatst voor de marathon tijdens de EK in Barcelona van eind juli. "Daar heb ik nu meer te zoeken dan met mijn oude PR."

Achter Raymaekers veroverde Ronald Schroër zilver door als tweede Nederlander op de vijftiende plaats te finishen in 2.16.28. Direct na hem kwam Rens Dekkers als derde Nederlander over de streep. Zijn 2.17.10 was goed voor brons. Met hun tijden voldeden Schroër en Dekkers aan de teamlimiet voor de EK in Barcelona.

Vrouwen Aberu Kebede toonde zich de snelste bbij de vrouwen. De Ethiopische atlete had 2.25.29 nodig voor de ruim 42 kilometer. Ze was bijna een minuut sneller dan de Amerikaanse Magdalena Lewy Boulet. De derde plaats was voor de Chinese favoriete Zhu Xiaolin in 2.29.42.

Merel de Knegt debuteerde in Rotterdam op de marathon. De specialiste van de 10 kilometer en halve marathon arriveerde op de Coolsingel als tiende en eerste Nederlandse. Daarmee nam de 30-jarige atlete de nationale titel over van de afwezige Hilda Kibet. De Knegt legde de marathon af in 2.38.41. Ze had zich als doel een tijd van 2.38 bij haar debuut gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl