NOS NieuwsAangepast

Polen in diepe rouw na vliegtuigongeluk

Polen is in rouw gedompeld. Op veel plaatsen zijn bloemen gelegd, en herdenkingen gehouden voor de omgekomen Poolse president Kaczynski en een groot aantal andere hoogwaardigheids-bekleders, die gisteren omkwamen bij de vliegtuigramp bij de Russische plaats Smolensk.

Het lichaam van de president is vanmiddag aangekomen in Warschau. Duizenden Polen hadden zich verzameld om hem te gedenken. De Russische premier Poetin was aanwezig bij het vertrek van het lichaam van de president uit Smolensk.

Onderzoek

Om twaalf uur vanmiddag werd in heel Polen twee minuten stilgestaan bij de slachtoffers. De hele aankomende week staat in het teken van rouw.

Gisteravond zijn al op veel plaatsen herdenkingsbijeenkomsten gehouden. Bij het presidentieel paleis verzamelden zich duizenden mensen. Er werden bloemen gelegd en kaarsen aangestoken. Er is een week van nationale rouw afgekondigd.

Op de plaats waar het toestel gistermorgen neerstortte, bij het Russische Smolensk, worden de brokstukken onderzocht. Premier Poetin leidt zelf het onderzoeksteam. Uit het onderzoek moet onder meer blijken, wat de rol van de piloten is geweest bij het ongeluk.

Halfstok

De Poolse premier Tusk en de Russische premier Poetin bezochten gisteravond samen het West-Russische Smolensk, de plek waar de Toepolev eerder op de dag neerstortte. Ze hebben er bloemen gelegd en ze spraken met hulpverleners en bergingswerkers.

Ook de tweelingbroer van het omgekomen staatshoofd was naar de rampplek gekomen.

De 60-jarige president Kaczynski was gisterochtend op weg naar een herdenking van Poolse militairen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht door Sovjet-troepen. Met hem verongelukte een flink deel van de politieke, religieuze en militaire elite van het land.

Kapot

In de Europese Unie wordt morgen stilgestaan bij de vliegramp. De vlaggen bij alle Europese instellingen zullen halfstok hangen en aan het begin van alle EU-vergaderingen wordt twee minuten stilte gehouden. Ook in Rusland worden morgen de 97 slachtoffers herdacht tijdens een dag van nationale rouw.

Hoewel de zeer conservatieve Kaczynski niet bij alle Polen geliefd was, is het rouwbetoon massaal. "Dit lijkt op een droom. Ik ben er kapot van", zei de scholier Tomasz Kleszcz. "Ik ben het nooit eens geweest met de president. Ik vond hem niet goed, maar boven alles was hij toch een mens."

Condoleanceregister

Bronislaw Komorowski, voorzitter van de Poolse Tweede Kamer en nu waarnemend president, zei dat heel Polen nu als één man achter de Kaczynski staat. "Er is nu geen links of rechts. Er is geen verdeeldheid. We zijn nu samen in onze boodschap van medeleven met de families van diegenen die omkwamen bij het vliegveld van Smolensk."

Komorowski wil snel praten met de leiders van de politieke partijen over vervroegde presidentsverkiezingen. Die stonden gepland voor 21 oktober, maar door de dood van Kaczynski is de stembusgang eerder. De waarnemend president mag volgens de Poolse grondwet twee weken gebruiken voor consultaties, waarna er binnen zestig dagen verkiezingen gehouden moeten worden.

Ook in de condoleanceregisters is er even geen plaats voor politiek. "Ik was nooit een aanhanger van uw beleid, maar ik ben aangeslagen door het verlies. Ik voel een leegte van binnen", stond in een van de vele registers die in Warschau zijn geopend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl