NOS NieuwsAangepast

President Kaczynski omgekomen bij vliegtuigcrash

Lech Kaczynski werd op 23 oktober 2005 in Polen gekozen tot president. Zijn tweelingbroer Jaroslaw was premier tijdens een deel van zijn presidentschap.

Kaczynski was jurist en in 1980 adviseur van de democratische vakbond Solidariteit. Een jaar later werd hij veroordeeld tot gevangenisstraf omdat de communistische regering hem als 'anti-communistisch-element' beschouwde. In 1988, nog tijdens het communistisch bewind, werd hij lid van het Poolse parlement.

Kaczynski stond aan de rechterzijde van het politieke spectrum. Als burgemeester van Warschau verbood hij tot twee keer toe een demonstratie van homoseksuelen die gelijke rechten bepleitten.

Europa

Samen met zijn broer richtte hij in 2001 de politieke partij Recht en Rechtvaardigheid op. Als minister van Justitie had hij met een strenge aanpak sinds 2000 een grote populariteit verworven. In 2005 kwam de partij als grootste uit de bus.

Kaczynski stond kritisch tegenover Europa. Pas in oktober 2009 zette hij zijn handtekening onder het Verdrag van Lissabon. Hij was daarmee de op één na laatste Europese regeringsleider die het verdrag ondertekende.

Op 10 april 2010 stortte het Poolse regeringsvliegtuig neer. Aan boord waren veel Poolse hoogwaardigheidbekleders die de herdenking van het bloedbad van Katyn zouden gaan bijwonen.

Lech Kaczynski was 60 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl